Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Anrikt kontor i Malmö blir studentbostäder

Publicerad: 8 mars 2010, 09:28

NCC Construction Sverige bygger om Solidars gamla huvudkontor i Malmö till bostäder för studenter och funktionshindrade.


Byggnaden är konsumentföreningen Solidars före detta huvudkontor från 1930-talet i hörnet Amiralsgatan–Spångatan nära Malmö centrum. Fasadens historiska utsmyckningar bevaras men invändigt byggs 61 bostäder för studerande vid Lunds universitet och elva LSS-lägenheter för funktionshindrade (LSS: lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

Uppdragsgivare är Akelius Fastigheter och ordern är värd 44,5 miljoner kronor.

– Det är ett krav att den yttre fasaden mot Spångatan, i rött tegel och utsmyckningarna med motiv av olika yrkesgrupper bevaras. Invändigt byggs de fem våningsplanen om till små lägenheter, säger affärschef Robert Corbee, NCC Construction, region Syd, i ett pressmeddelande.

Varje studentlägenhet får egen kokvrå och är i första hand enmanshushåll. LSS-boendet är enskilda lägenheter med kök, men även gemensamma utrymmen. I fastigheten finns i dag ett gym som är öppet under byggtiden, och som ska finnas kvar i huset även efter ombyggnaden.

– Huset får moderna lägenheter, anpassade efter den efterfrågan och de behov som finns i Malmö i dag. Solidars gamla fabriker i kvarteret är rivna, men denna byggnad bevarar en del av arbetarrörelsens historia i området, säger Mats Ohlsson, projektledare, Akelius Fastigheter, i pressmeddelandet.

Arbetet startade i januari och lägenheterna beräknas vara klara i december. Totalt sysselsätts 35 personer i arbetet vara 15 är NCC-anställda.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.