lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ansvar i alla led viktig del i säkerhetsarbetet

Publicerad: 29 april 2016, 10:14

Bild 1/5  ”Vi ska hitta effektiva produktionsupplägg, inte springa snabbare. Det är även avgörande för säkerheten”, säger Q-gruppens vd Jan Henriksson.

Foto: Johanna Åfreds

Den 28 april uppmärksammades den internationella arbetsmiljödagen på olika arbetsplatser i landet. Q-gruppen bjöd in till visning av ett bostadsbygge i Sundbyberg.

Ämnen i artikeln:

safety dayQ-gruppenbostadsmarknadsäkerhet

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Q-gruppen, ett byggföretag med runt 120 fast anställda i Stockholmsområdet, bygger för tillfället ett sjuttiotal bostadsrätter i Sundbyberg på uppdrag av Tobin Properties. På ”World day for safety and health at work”, som uppmärksammas årligen som en säkerhetsdag av Sveriges Byggindustrier (BI), bjöd de tillsammans med Q-gruppen in till en träff om arbetsmiljöfrågor och rundvandring på bygget. Företagets vd Jan Henriksson, som även sitter med i BI:s styrelse, redogör för tre viktiga punkter beträffande ansvar som gäller inom företaget oavsett om det handlar om affärer eller arbetsmiljö.

– Den första punkten handlar om att alla måste ta personligt ansvar, annars fungerar det aldrig. Den andra punkten innebär att företaget måste ge förutsättningarna. Den tredje punkten är vårt mål om att ha noll olyckor, säger Jan Henriksson.

Företaget har enligt honom inte haft någon riktigt allvarlig olycka under de 19 år de varit verksamma. En viktig del i att arbetsmiljöarbetet varit framgångsrikt menar han beror på synen på medarbetarna där företaget jobbar aktivt för att komma bort från ett vi-dom-tänk och nära kontakt mellan tjänstemän och yrkesarbetare. Att få ut ansvaret i alla delar av organisationen är nyckeln till framgång.

– I många stora företag träffar inte tjänstemännen yrkesarbetarna, det tror jag inte är bra. Det är också allt vanligare att byggföretag outsourcar sin produktion. På sikt utarmar det möjligheterna att påverka säkerheten och kompetensen att bygga, säger Jan Henriksson.

Med åren har arbetsmiljöarbetet blivit allt mer formaliserat tycker Jan Henriksson.

– Det är bra på många sätt men det får heller inte bli för byråkratiskt, att anställda känner att de måste titta i en manual för att förstå. Viktigast är att säkerheten sitter i ryggmärgen. Det kan inte handla om att någon på arbetsplatsen ska behöva säga till hur man ska göra, det ska finnas med naturligt hos alla. Men i de fall detta inte funkar behöver ledarskapet vara jättetydligt, stimulerande och positivt.

Q-gruppen har haft entreprenaden gällande stomkomplettering på Citybanans station vid Odenplan. Tiden där har varit mycket lärorik för företaget, menar Jan Henriksson.

– Samarbetet med Trafikverket har varit intressant. De har ställt höga krav på arbetsmiljön, även om vi har känt att deras rutiner inte alltid varit så utvecklade. Därför har vi jobbat fram rutiner tillsammans som vi nu drar nytta av i våra andra projekt.

Att machokulturen tagit ett steg tillbaka genom åren har också varit betydelsefullt i branschen i stort, anser Jan Henriksson.

– Individen har blivit mer medveten om sin arbetssituation och hälsa. Idag ses det inte som tufft att utsätta sig för risker. Förut fanns till exempel höjdtillägg som en del av ackorden, vilket nästan stimulerade till att ta risker.

Hur har huvudentreprenörsansvaret påverkat Q-gruppen?

– Det har inte påverkat vårt arbete särskilt mycket. Det är sådant som redan finns på plats i företag med ordning och reda. Men det är helt relevant att frågan om huvudentreprenörsansvar lyfts i branschen.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev