onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Attefallshus ska hjälpa nyanlända

Publicerad: 18 maj 2016, 04:59

Daniel Kindberg, vd för Östersundshem. Foto: Östersundshem

Genom att bygga välplanerade Attefallshus med sovloft vill Östersundshem skapa ett hemtrevligare boende för nyanlända som ännu inte fått en permanent tillvaro i Sverige. Nu byggs de åtta första husen i Blomstergården i Östersund.

Ämnen i artikeln:

bostadsmarknadbostadsutvecklingbostadsbristAllmännyttan

– Det här är som en boö för olika grupper tills de kommer till permanenta bostäder, säger Daniel Kindberg, vd för Östersundshem.

Östersundshem har tagit beslut om att bygga 100 Attefallshus på olika platser i Östersund. Husen som kallas ”innanförskapshem” är en del i ett större program som kallas Innanförskapsakademien och omfattar flera åtgärder för att integrera nyanlända.

Innanförskapshemmen byggs av lokala företaget Pilgrimsta hus som bland annat byggt ett kvarter med prisbelönta townhouse-bostäder i Kärrtorp i Stockholm.

Attefallshusen som Östersundshem bygger rymmer kök, badrum, sovloft och boendeyta. Foto: Östersundshem

Genom att utnyttja Attefallshusens tillåtna 25 kvadratmeter väl och dessutom lägga till ett sovloft tycker Daniel Kindberg att man lyckats skapa attraktiva små bostäder med kök, badrum och boendeyta.

– Jag tycker vi har fått till ett väldigt trevligt ”compact living concept” där man kan vara lite längre än bara några veckor eller månader, säger han.

Men han betonar att husen inte ska bli någon långtidslösning för de nyanlända. Östersundshem har nyligen slutit en affär med Rikshem där de säljer 1700 hyresrätter mot att Rikshem bygger 300 lägenheter i Östersund, plus ytterligare 300 i ett gemensamt ägt bolag med Östersundsbostäder. Östersundshem hoppas kunna få fart på bostadstillgången ordentligt de kommande åren.

– Parallellt med detta har vi dubblerat vår byggtakt och skapar 300 bostäder per år. Vi kommer att ha Innanförskapshemmen i sex år. Det här är ett tillfälligt boende tills vi kan förmedla ett permanent boende, säger Daniel Kindberg.

Läs mer: ”Behovet till nyanlända flyktingar är skriande”.

Just nu byggs alltså de första åtta innanförskapshemmen. Östersundshem har även sökt bygglov för ytterligare tre liknande områden. Förutom de 100 hus man redan tagit beslut om har man även option på ytterligare 50 hus. Att man har ambitionen att bygga husen centralt i Östersund gör också att man bidrar till integrationen, tycker Daniel Kindberg.

– Jag känner att vi med dessa insatser på ett tidigt skede gör en positiv integration för samhället. Vi skapar också ett alternativ till den mer institutionella metoden med större boenden. Vi behöver även den metoden, men vi måste se till att vi har andra alternativ under den perioden det tar att bygga ikapp bostadsbehovet, säger Daniel Kindberg.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev