fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bageriets bakslag – bostadsområde får byggas

Publicerad: 13 januari 2021, 11:28

Mark- och miljödomstolen hörsammade inte Pågens protester mot det nya bostadsområdet Södra Änggården Foto: Okidoki arkitekter / Wikipedia

Flera byggföretag är ett steg närmare att få uppföra det nya bostadsområdet Södra Änggården i Göteborg – trots högljudda protester från bagerijätten Pågen. Detta efter att Mark- och miljödomstolen har avslagit överklagandena.

Ämnen i artikeln:

BonavaPeabPeab BostadPeab SverigeSkanskabostadsmarknad

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


I Högsbo industriområde utanför Göteborg ska närmare 2 000 bostäder och, förskola och skola byggas. Det nya området Södra Änggården skulle ha byggstartats redan 2018, men eftersom både Pågens brödfabrik och Kahls kaffes rosteri ligger i närheten fick planerna göras om för att parera för buller och lukt från industriverksamheten. 

I februari 2020 blev till slut en detaljplan godkänd i Göteborgs stads byggnadsnämnd. Pågen, som enligt Göteborg Direkt först deltog planeringsarbetet för det nya bostadsområdet men därefter drog sig ur, överklagade beslutet till Mark- och miljödomstolen. Brödtillverkaren anser att verksamheten i bageriet kommer att ställa till problem, som man inte tar höjd för i detaljplanen, och att bostäderna kommer att äventyra företagets framtid på platsen.

LÄS MER: Därför går byggkranarna varma i Göteborg

Den 12 januari kom Mark- och miljödomstolens beslut i frågan. Domstolen avslår överklagandena av detaljplanen vilket ger möjlighet att påbörja byggnationen i år – förutsatt att beslutet inte överklagas.

Skärmande bebyggelse och flytt av bostäder innebär att bullret hanteras enligt de riktlinjer som finns i dag. Den lukt som efter luktreducerande åtgärder kan finnas i området har bedömts som ofarlig och acceptabel, enligt domslutet.

LÄS MER: Stommen rest i Göteborgs nya höjdarkontor

Under 2017 och 2018 tecknade Platzer avtal med Bonava, Peab Bostad, Magnus Månsson Fastigheter, Hökerum Bygg och Skanska Nya Hem om merparten av de bostadsbyggrätter som planeras i Södra Änggården. Avtalen villkoras av att detaljplanen vinner laga kraft. 

– Att mark- och miljödomstolen nu avslår överklagandena innebär att vi tar ett steg närmare omvandlingen av norra Högsbo till Södra Änggården. Vi och övriga aktörer ser fram mot att komma igång med arbetet med att förverkliga vår vision om en levande stadsdel vid Änggårdsbergets fot mer tillgänglig för göteborgarna, säger Lisa Häggdahl, affärsutvecklare och ansvarig för arbetet med detaljplanen på Platzer, i ett pressmeddelande.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev