Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Balkong står högt i kurs vid boköp

Publicerad: 4 maj 2010, 12:37

Åtta av tio vill ha balkong vid köp av lägenhet. Majoriteten vill inte ha inglasad balkong och den ska nås via vardagsrummet. Det visar undersökningen Skanskas Bopanel.


Enligt en undersökning bestående av kunder och konsumenter som överväger att köpa en bostad är det väldigt få som vill bo i lägenhet utan balkong. Åtta av tio uppger att de har ett mycket stort intresse av att ha en egen balkong vid köp av en nyproducerad lägenhet.

Intresset av att bo längt ner i huset med tillhörande uteplats är däremot betydligt svalare. Endast 12 % föredrog det - med undantag för barnfamiljer. Bland dessa kan 20 procent tänka sig en bostad med uteplats i stället för med balkong.

– Det handlar inte bara om ökad yta, utan mer om tillgång till markkontakt och lite av radhuskänsla säger, Marika Nordström, marknadsanalyschef på Skanska Nya Hem.

Balkongens läge är viktigast. 53 procent av respondenterna uppger att de helst önskar sig en balkong i sydväst-läge. Läget är till och med viktigare än storleken på balkongen uppger en fjärdedel. Endast en av tio är likgiltig inför balkongens läge.

Men inte bara balkongens läge är viktigt för dem som ska köpa en lägenhet. Även vilket rum som ligger i anslutning till balkongen påverkar deras köpbeslut.

– Nästan hälften önskar kliva ut på balkongen från sitt nya vardagsrum och en fjärdedel önskar göra detsamma från sitt kök. Däremot är det tydligt att sovrummet inte behöver ha en balkong. Endast en av hundra har det som önskemål, säger Marika Nordström.

Inglasad balkong står inte särskilt högt i kurs; bara en tredjedel av alla respondenter som deltog önskar sig inglasas balkong i sin nyproducerade bostad. Endast 17 procent av den yngre målgruppen uppgav det som ett önskemål.

Värst är ändå att ha ett kalt betonggolv på sin balkong i dag enligt paneldeltagarna - bara fyra procent kan tänka sig detta. 36 procent av respondenterna önskar klinikergolv på balkongen och nästan hälften vill ha trätrall. Trätrall är extra populärt bland yngre, 70 procent önskar det.

Drömbalkongen i korthet:
. Balkong hellre än uteplats i markläge
. Balkongen ska ligga i sydväst-läge
. Balkongen ska ligga i anslutning till vardagsrummet
. Balkongen ska inte vara inglasad
. Balkongen ska inte betonggolv utan trätrall

Om Skanskas Bopanel
Skanskas Bopanel består av kunder och konsumenter som överväger att köpa en bostad. I undersökningen får de bland annat svara på frågor om trender på bostadsmarknaden. Syftet är att få fram viktig information för att utveckla Skanskas nya hem. Den senaste undersökningen genomfördes den 26/2 till den 14/3 i samarbete med MarketDirection och 958 respondenter från hela Sverige medverkade.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News