Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bankerna tveksamma till ägarlägenheter

Publicerad: 28 januari 2010, 12:01

Kent Björnberg, Swedbank, reder ut några av oklarheterna kring ägarlägenheter.


Några försäkringsfrågor är ännu olösta, vilket gör att bankerna hittills bara finansierat något enstaka projekt. Det berättar Kent Björnberg, Swedbank, som sitter med i en arbetsgrupp som tittar på villkoren för ägarlägenheter.

- Byggfelsförsäkring och färdigställandegaranti känns mycket angeläget att få på plats, säger han.

Byggfelsförsäkring är obligatoriskt men eftersom det inte finns någon lagstiftning som gäller för ägarlägenheter går den i praktiken inte att teckna. Frågan ligger för tillfället på miljödepartementets bord, berättar Kent Björnberg. Vad som gäller för färdigställandegarantin, som är ett försäkringsskydd som träder in i händelse av att den planerade fastigheten inte byggs färdigt, är inte heller riktigt klar.

Ett annat frågetecken gäller fastighetsförsäkringen och gränsdragningen för vad som gäller om till exempel en vattenskada drabbar flera lägenheter (det vill säga flera fastigheter, eftersom varje ägarlägenhet utgör en fastighet).

Ytterligare en knivighet gäller samfällighetsfrågorna. Bankerna vill helst se att ägarlägenheternas gemensamma samfällighet har fonderade medel, inte några lån, och att den tar ansvar för att stomfastigheten sköts. Men även om banken ställer krav på att detta ska finnas med i stadgarna är det inget som hindrar att samfälligheten ändrar på stadgarna vid ett senare tillfälle.

- Ägarlägenheten är individualiserad jämfört med bostadsrätten. Risken är att ingen tar ansvar för de gemensamma ytorna. En lösning som vi håller på och tittar på nu är någon typ av avtal med en extern förvaltning där vi får kvittens på att det finns en underhållsplan och fonderade medel.

Om en samfällighet har skulder som den inte kan betala kan det innebära att dessa automatiskt påförs lägenhetsägarna. Skulderna har företrädesrätt framför bankens övriga krav på den privata låntagaren.

- Om till exempel yttertaket måste läggas om om tio år och samfälligheten inte har fonderade medel påförs kostnaden, som i värsta fall kan handla om flera hundratusen kronor, på den enskilde låntagaren. Men leverantören av taket kan känna sig trygg eftersom denna skuld går före alla andra lån som ägarlägenhetsinnehavaren har hos banken.

Trots att flera viktiga frågor återstår att lösas är Kent Björnberg positiv. Han ser framför sig att något pilotprojekt kan vara aktuellt redan under 2010.

- Bankens förhoppning är att ovannämnda frågeställningar snabbt kan lösas, så att ägarlägenheter blir en realitet på marknaden, säger han.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.