Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

Barns boende oroar var tredje förälder

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

En tredjedel av alla tonårsföräldrar är oroliga över hur det ska gå för deras barn att hitta egen bostad. Mest oroliga är föräldrar med låg inkomst, visar en undersökning från Hyresgästföreningen.


Vid 20 års ålder är det lagom för det egna barnet att lämna föräldrahemmet och sätta eget bo. Det anser i alla fall nästan hälften av de drygt 700 föräldrar som Synovate tillfrågat på uppdrag av Hyresgästföreningen. 30 procent tycker att det vore bäst om barnen flyttade ännu tidigare. Men många av föräldrarna har en mörk syn på sina barns möjligheter på bostadsmarknaden.

33 procent av föräldrarna säger att de är oroliga över hur det ska gå för deras barn att hitta bostad. Av de som endast tjänar 150 000-250 000 kronor om året är hela 48 procent oroliga. 20 procent av alla föräldrar uppger att de inte skulle ha möjlighet att ta ett banklån för att hjälpa sina barn till eget boende. Av Stockholmsföräldrarna är hälften oroliga över hur det ska gå för barnen, i glesbygd är optimismen större.

Undersökningen, som riktades till föräldrar med hemmavarande barn över 15 år, visar också att tre av fyra tror att unga är den grupp som har det allra svårast att hitta boende.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.