Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

BAUHOW satsar industriellt i Lettland

Publicerad: 28 oktober 2008, 12:30

BAU-HOW bygger en ny fabrik för industriell produktion av flerbostadshus i Ventspils i Lettland.


Just nu befinner sig verksamheten i ett intensivt skede. Förutom att byggnationen av fabrik pågår, arbetar man även kraftfullt med att införa och integrera system för effektiv informationshantering.

­De hus som ska produceras i fabriken ska ha en mycket hög färdigställandegrad. Enligt BAU-HOWs vd Ulf Åberg ska cirka 90 procent av huset vara klart när modulerna lämnar fabriken.

Byggsystemet bygger på ett tyskt koncept utvecklat av den tyske uppfinnaren Hans-Berth Klersy för BAU-HOW i mitten av 1990-talet, som nu utvecklats vidare.

Enligt Sverker Andreasson, Building System Manager i BAU-HOW, är den industriella logiken liknande den som användes i både Open House fabrik i Arlöv och i NCCs fabrik i Hallstahammar, men det är stor skillnad på hur modulerna är uppbyggda och hur de monteras samman.

BAU-HOWs koncept medger modulbreddmått mellan 2 och 6 meter, längder på mellan 5 och 15 meter och ska klara bygghöjder upp till tolv våningar. Systemet ska enligt uppgift ha stor flexibilitet vad gäller utformning och arkitektur. Fabriken väntas vara klar under våren 2009.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.