Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Behoven av billiga lägenheter ökar

Publicerad: 3 juni 2014, 09:12

Över hälften av kommunerna gör bedömningen att de har underskott på bostäder i kommunen som helhet. Det finns framför allt ett behov av billiga och små bostäder. Det visar Boverkets rapport ”Läget på bostadsmarknaden 2014–2015”.


Rapporten har tagits fram med hjälp av underlag från alla landets 290 kommuner.

Rapporten visar också att fler kommuner genomför insatser för att underlätta för ungdomar att få en egen bostad och Boverket räknar med att nyproduktionen av studentbostäder förväntas kommer att öka kraftigt redan under 2014.

Påbörjandet av bostäder i särskilda boendeformer för äldre förväntas öka betydligt under 2015.

Drygt 10 000 allmännyttiga bostäder såldes under 2013. Trots det minskade inte det allmännyttiga beståndet nämnvärt då bolagen byggde och köpte över 9 950 bostäder under samma period.

Fler kommuner än tidigare år anger att de har riktlinjer för bostadsförsörjningen som är antagna under innevarande mandatperiod (31 procent). Att riktlinjer saknas beror i många fall på resursbrist i kommunerna.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.