Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

Beställarens krav tas bäst till vara med helhetsprojekteing

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


Av Margareta Redlund
I vår ska Skanska för första gången pröva ett nytt sätt att projektera. Det kommer att ske på ett flerbostadsprojekt i Malmöregionen. Syftet är att testa ett verktyg där man i projekteringen tar hänsyn till husets hela livscykel med avseende på ekonomi, miljö, underhåll och energi, s k helhetsprojektering.

Idag när ett flerfamiljshus projekteras är det oftast lägsta pris och myndighetskrav som gäller. Detta ger inte alltid de långsiktigt bästa lösningarna.

-Med helhetsprojektering tar man hänsyn till samtliga krav en beställare har. Det kan gälla allt från ljud, ljus och energi till materialval. Samtidigt får man veta priset genom hela projektet för varje enskild åtgärd, säger projektledare Carl Jonsson, Skanska Teknik.

LCC (livscykelkostnad) och LCA (livscykelanalys) är heta diskussionsämnen i byggsektorn. Det är dock svårt att omsätta resultaten praktiskt i byggprojekten och få in LCC och LCA som en naturlig del. I bästa fall begränsas utredningen till vad olika alternativ betyder för energin. Om man väljer mellan tre aggregat väljs det som är bäst från energisynpunkt utan tanke på aggregatets tekniska krav.

-I helhetsprojektering däremot ställer man samman alla tekniska egenskaper. Det är ett nytt sätt att tänka. Man får med sig ekonomin och livscykeltänkandet som en röd tråd ända från tidigt skede fram till överlämnandet. Detta kan man inte uppnå med traditionell projektering, säger Carl Jonsson.

I ett totalperspektiv är målsättningen att sänka boendekostnaden eftersom helhetsprojektering driver på standardisering och kostnadseffektiva lösningar.

-Om vi ska projektutveckla med helhetssyn och ha fokus på boendekostnad kan vi  inte bygga prototyper varje gång, säger han.

En annan fördel med helhetsprojektering är att man är medveten om vad man gör genom hela processen, vilket är till gagn för både byggherre och entreprenör. Är det till exempel värt att öka hyran med fem kronor för att uppgradera ljudkraven och vad innebär det att välja ett fönster med u-värdet 1,3 i stället för ett exakt likadant fönster med u-värde 1,2 men som är 100 kronor dyrare.

-Man får en kvalitetssäkrad produkt och klockren koppling mellan det beställaren vill ha och det som levereras, säger han.

Skanskas helhetsprojektering bygger delvis på en avhandling vid LTH, utförd av Mats Öberg, industridoktorand på Cementa inom forskningsprogrammet Competitive Building. Se BIN 8.05. I studien, som fritt översatt från engelska heter "Att projektera flerbostadshus med helhetssyn", ger han exempel på metoder för hur en byggnad kan optimeras i relation till beställarens krav. Studien visar att det inte är dyrare att bygga med högre standard och bättre kvalitet. Visserligen ökar produktionskostnaderna något men det har man igen i lägre driftskostnader.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.