Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

BI: Sverige bygger för få bostäder

Publicerad: 28 september 2010, 14:45

Sveriges Byggindustrier, BI, konstaterar att bostadsbyggandet och behovet av bostäder hamnat i otakt som följd av finanskrisen och politiska löften om subventioner.


BI baserar delvis sin slutsats på att bostadsbyggandet fortfarande ligger på en lägre nivå i Sverige än i de övriga nordiska länderna, men även på ett historiskt perspektiv:

– Från och med 1940 och till i dag har det byggts i snitt 53 000 lägenheter per år, medan det sedan 1993 har byggts i genomsnitt 25 000 lägenheter per år, säger Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågor på BI.

Samtidigt har befolkningen växt och inflyttningen till storstadsområden och högskoleorter ökat vilket lett till en ökad efterfrågan på bostäder där.

– En låg nivå på bostadsbyggandet äventyrar funktionen på bostadsmarknaden och arbetsmarknaden. Människor måste kunna flytta dit arbeten finns eller för att utbilda sig annars försämras förutsättningarna för tillväxt och ökad välfärd

Det mycket låga antalet påbörjade lägenheter under de senare åren härleder Björn Wellhagen främst till faktorer som finanskris och lågkonjunktur.

– 2009 skedde den största nedgången i Danmark tätt följt av Sverige, medan nedgången i både Finland och Norge var betydligt mindre. Trots det dramatiska fallet för dansk del är det ändå så att antalet påbörjade bostäder är högre i Danmark, 2,1 lägenhet per 1 000 invånare, än i Sverige, 1,9. I Finland är motsvarande siffra 4,3 och i Norge 4,0, säger Björn Wellhagen i ett pressmeddelande från Sveriges Byggindustrier.


Antal påbörjade lägenheter år 2000-2009. Källa BI

– Oroliga tider i ekonomin leder till att investeringar skjuts upp eller uteblir. Vår befolkning fortsätter däremot att växa och inflyttningen till större städer är fortsatt stark. Det leder till att behov av och efterfrågan på bostäder ökar, framförallt i tillväxtområdena. Nödvändigheten av politiska förändringar som skapar bättre förutsättningar för bostadsbyggande är därför fortsatt stor, säger Björn Wellhagen.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.