Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

"Bidrag ger färre nya hyresrätter"

Publicerad: 9 september 2010, 12:07

Byggandet av hyresrätter kommer att avstanna om de rödgröna vinner valet, anser alliansen.


Om det rödgröna blocket vinner valet återinförs ett statligt investeringsbidrag till hyresrätter. Men bidraget riskerar att stoppa upp byggandet av hyresrätter under nästan ett år. Det anser alliansen, som gått igenom det konkurrerande blockets vallöften.

Om ett investeringsbidrag införs kommer alla byggbolag att vilja ha bidraget om de ska bygga hyresrätter, tror kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell. Och det nygamla bidraget kommer att ta minst 8–10 månader att införa, enligt alliansens beräkningar.

Det krävs bland annat en behandling av en departementspromemoria och en lagrådsremiss. Nya stöd ska dessutom förhandsanmälas till EU-kommissionen.

– Framåt första juli 2011 räknar vi med att subventionen kan vara klar, säger Mats Odell vid en pressträff.

Och om investeringsbidraget införs räcker det inte till alla de bostäder som enligt Boverket planeras under 2011. Stödet räcker bara till drygt 4 028 av de 6 500 planerade lägenheterna, enligt alliansens beräkningar.

Tidningen Byggindustrin har förgäves försökt få en kommentar från Socialdemokraterna.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.