Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

BKN varnar för prisras

Publicerad: 5 juni 2012, 14:41

Risken för ett kraftigt ras för bostadspriserna är fortsatt stor. Samtidigt ökar andelen belånade hushåll och amorteringsviljan sjunker. Det hävdar Statens bostadskreditnämnd i sin senaste marknadsrapport.


Statens bostadskreditnämnd, BKN, har sedan flera år varnat för en bostadsbubbla.

– Vi tror att priserna kommer att sjunka med minst 20 procent. I Malmö har priserna redan fallit med 15 procent, säger Alexandra Leonhard, marknadsanalytiker på BKN.

Samtidigt ökar belåningsgraden för bostäder. Sedan 2006 har andelen hushåll med lån ökat från 66 till 72 procent. Under samma period sjönk den andel som amorterar på lånen från 72 till 64 procent.

– Den ökade belåningsgraden gör att riskerna ökar, både för individen och för samhället, säger Alexandra Leonard.

Hon anser att många har bakåtblickande förväntningar och eftersom priserna har stigit de senaste åren förväntar sig många att de ska fortsätta stiga.

– Vi vill slå hål på myten att huspriserna alltid stiger, säger Alexandra Leonhard.

I sin senaste marknadsrapport redovisar BKN långa tidsserier med bostadspriser. Grafer för bostadspriser i USA 1890–2011, i Nederländska Herrengracht 1650–2011 och i Sverige 1955–2011 visar alla att de reala huspriserna inte stigit över tid. I stället har de fluktuerat kring ett medelvärde.

De senaste årens kraftiga prisuppgång för bostäder – avkastningen har varit lika bra som eller bättre än den för aktier de senaste 16 åren – är därför enligt BKN snarast en indikation på att priserna kommer att falla.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.