Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bo i kollektiv – ett framtidskoncept

Publicerad: 17 juni 2014, 13:17

Kombo-lägenhetens stora allrum. Ill: Utopia Arkitekter

Järntorget och Utopia Arkitekter lanserar ett helt nytt koncept för kollektivboende, Kombo. Tanken är estetiska, funktionella, stora, kostnadseffektiva hyresrätter med ett modernt kollektivboende som den röda tråden. Vid en pressträff i veckan presenterade Järntorget och Utopia ett konkret pilotprojekt – ett knappt 30-tal kollektivlägenheter i tre huskroppar på en ledig tomt i centrala Sundbyberg. Avsikten är att söka markanvisning för projektet och Sundbybergs stad är inte avvisande.


Vid en pressträff i veckan presenterade Järntorget och Utopia ett konkret pilotprojekt – ett knappt 30-tal kollektivlägenheter i tre huskroppar på en ledig tomt i centrala Sundbyberg. Avsikten är att söka markanvisning för projektet och Sundbybergs stad är inte avvisande.

– Jag tror att efterfrågan efter olika former av kollektivboende finns i många olika målgrupper, från ungdomar som flyttar hemifrån till äldre. Vi har Sveriges snabbaste befolkningsökning och nära hälften av unga stockholmare vill bo tillsammans med vänner. Vi är positiva till den här idén, säger Jonas Nygren, kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg.

Enligt en undersökning genomförd av Fastighetsägarna Stockholm i februari i år så vill 47 procent av Stockholmarna i åldern 18-35 år bo med vänner/bekanta i dag eller i framtiden. Samtidigt så är det i dag bara 3 procent av den gruppen som faktiskt bor tillsammans med

andra.

Järntorgets och Utopias koncept Kombo står för kompis- och kollektivboende.

– Bostadsbristen i Stockholm och många andra storstadsområden är skriande. Vi behöver tänka i nya banor. Att som i dag i princip uteslutande inrikta sig på att pressa priser för bostadsproduktionen genom sänkt kvalitet och standard och ytterligare begränsningar i boendeytan kan inte var den enda vägen framåt. Tvärtom, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter.

– Kollektivboende är en av de mest underutnyttjade möjligheterna för att kunna skapa fler prisvärda bostäder för stora mängder människor i attraktiva och kollektivtrafiknära lägen. Vår Kombo-idé är så bra att bjuder alla hugade aktörer på den. Det är bara att kopiera, säger Emma Jonsteg.

Järntorgets och Utopias koncept utgår tre premisser om en efterfrågan och målgrupp i förändring:

■ Den genomsnittlige storstadsbon lever i dag inte i en kärnfamilj och kommer i många fall antagligen heller aldrig att göra det.
■ De bostäder som produceras matchar inte marknadens efterfrågan fullt ut. Folk vill bo med vänner.
■ Den ekonomiska verkligheten för stora befolkningsgrupper kräver att det skapas bostäder som folk faktiskt har råd med.

– Det är viktigt att betona att detta inte är ett nischat koncept. Det är inte bara för yngre, utan för alla åldrar. Det är helt enkelt yteffektivt och prisvärt och ger en möjlighet till ett effektivt markutnyttjande, även i bullerutsatta lägen, säger Monika Mundt-Petersen på Järntorget.

– Vi kan placera samtliga sovrum på en tyst sida, vilken är en svår utmaning om man ska bygga konventionellka smålägenheter i ett förtätat stadsläge. Kombo-projekt kan byggas i lägen där bostadshus med mindre lägenheter inte kan komma i fråga. Och Kombo är inget typhus. Det är ett koncept med hög standard och individuell gestaltning både interiört och exteriört, säger Monika Mundt-Petersen.

Lägenheterna är uppdelade i en privat del med tre till fem väl ljudisolerade sovrum och flera toaletter och duschar och ett stort gemensamt allrum-kök med individuell kyl, frys och skafferi. Allt anpassat för att lösa de praktiska utmaningar som traditionellt utformade lägenheter kan orsaka när man bor tillsammans.

I förslaget till ett pilot-Kombo-projekt i Sundbyberg handlar det om tre huskroppar med en klassisk variant av sadeltakshus, anpassat till platsen på Kanalstigen/Ursviksvägen på gränsen mellan centrala Sundbyberg och villaområdet Duvbo.

Tanken är 25–28 lägenheter (med ett totalt antal hyresgäster på 100–112) på 109 kvadratmeter med en sovrumsyta på 9 kvadratmeter.

Månadshyran för en del i en Kombo-lägenhet beräknas bli 200–500 kronor lägre jämfört med en egen mindre lägenhet med motsvarande boyta.

– Sedan tillkommer ju att man delar på kostnaderna försäkring, bredband, bilpool, netflix, möbler och vad det nu kan vara. Här kan man spara ytterligare en tusenlapp. Om vi säger att det ger en besparing på ungefär 1 500 kronor i månaden per person så känns det rimligt, säger Monika Mundt-Petersen.

Var och en av de boende har eget hyresavtal med fastighetsägaren Järntorget, men vid en enskild flytt får de övriga i kollektivet ordna fram en ersättare. De boende har gemensamt ansvar för in- och utflyttning.

Martin Arkad, vd på Järntorget:

– Vårt konceptförslag är på riktigt, men är också ett instick i bostadsdebatten. Detta är i gränslandet av BBR. Vi behöver tänka nytt och anpassa regelverken till verkligheten. Skulle vi jobba strikt enligt reglerna skulle exempelvis varje sovrum i en Kombo-lägenhet behöva ha egen brandcell. Dessutom måste i dag, enligt kraven på föräldrasovrum, varje sovrum i en lägenhet som är större än 55 kvadratmeter ha utrymme för en dubbelsäng.Kort sagt, reglerna behöver anpassas.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.