Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bohem kan bli hem för kollektivister

Publicerad: 29 maj 2015, 06:13

Bild 1/2  Tanken med Bohem, som huset kallas, är fortfarande på konceptnivå.

Illustration: What Arkitektur

Bohem kallar Familje­bostäder sitt förslag till nytt kollektivboende strax bredvid Götaplatsen. Gemensamma mötesplatser blir en viktig del i husets utformning, säger Familjebostäders vd Per-Henrik Hartmann.


Parkeringshuset vid Lorensbergsteatern rivs och en oval byggnad med 209 hyresrätter byggs i stället. Det föreslår allmännyttiga Familjebostäder i Göteborg. Huset föreslås innehålla en större andel gemensamma lokaler än vad som är brukligt. Det handlar bland annat om storkök där man kan träffas och laga mat, verkstad, festlokal och fyra gemensamma terrasser.

– I dag har vi en stor andel ensamhushåll. Många vill leva som singlar men få vill leva ensamma, säger bolagets vd Per-Henrik Hartmann.

Tanken med Bohem, som huset kallas, är fortfarande på konceptnivå. Förslaget till byggnaden har tagits fram av What!arkitektur som valt en oval byggnad.

- Vi har testat olika former men kommit fram till att den runda formen öppnar upp Lorensbergsparken mer. Vi vill aktivera parken som är ganska bortglömd i dag mer genom att skapa naturliga gångstråk och mötesplatser runt byggnaden, säger Martin Karlsson, arkitekt på What!arkitektur.

Lägenheterna fördelas på ettor och tvåor till hyresgäster i alla åldrar. Varje lägenhet utformas som en tårtbit. Upprepningen räknar man ger stora möjligheter till en hög grad av prefabricering. Familjebostäders förhoppning är att huset ska vara inflyttningsklart 2021.

- Om konceptet inte är genomförbart på denna plats kommer vi att pröva den någon annanstans, säger Familjebostäders vd Per-Henrik Hartmann.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.