söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bonava lämnar Danmark: ”Krävs betydande investeringar”

Publicerad: 26 maj 2021, 07:20

Bonava har beslutat att helt avveckla sin verksamhet i Köpenhamn, och därmed lämna den danska marknaden.

Ämnen i artikeln:

Bonavabostadsmarknad

Beslutet kommer enligt ett pressmeddelande som ett första steg i en strategisk översyn som bolaget har inlett. Kostnader relaterade till avvecklingen landar på cirka 120 miljoner kronor och kommer att redovisas som en jämförelsestörande post i andra kvartalet 2021. 

Under se senaste åren har man fokuserat på att förbättra effektivitet och lönsamhet i Köpenhamnsregionen, nya investeringar har varit begränsade och därför behövs betydande kapital för att verksamheten ska bli lönsam vid slutet av decenniet. Mot bakgrund av det har man beslutat att inte investera ytterligare i regionen, utan i stället avveckla verksamheten. 

LISTA: Byggarna som är störst i Danmark

– För att kunna växa Danmark till en hållbar och stabil storlek krävs betydande investeringar i tid, kapital och resurser. Genom att allokera vårt kapital till andra marknader där vi redan har en stark position kan vi säkra en högre långsiktig avkastning för Bonava-koncernen som helhet, säger Peter Wallin, vd och koncernchef för Bonava, i ett pressmeddelande. 

Pågående byggprojekt kommer att slutföras och överlämnas till kunderna, men inga nya projekt kommer att startas. Den danska verksamheten förväntas vara helt avvecklad om cirka två år.

Danmarks andel av koncernens nettoomsättning helåret 2020 var 6 procent. Per det första kvartalet 2021 var antalet heltidsanställda 58. 

Maria Nordlander 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev