lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bonava missade förväntningarna – reviderar utsikter "kraftig inbromsning"

Publicerad: 27 oktober 2022, 06:34

Bonavas vd Peter Wallin. Foto: Karl Nordlund

Bostadsutvecklaren Bonavas rörelseresultat blev svagare än väntat i det tredje kvartalet och nu sänker bolaget utsikterna för produktionsstarter för innevarande år. Bolaget ser även över sina finansiella mål och tar i kvartalet kostnader för ökade kostnader i den svenska verksamheten.

Ämnen i artikeln:

SvepetBonavabostadsmarknaddelårsrapport

Rörelseresultat blev 150 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2022. Analytikerna hade i genomsnitt räknat med 201 miljoner kronor, enligt Infronts prognossammanställning.

Bonavas resultat kan slå, särskilt mellan kvartal, eftersom bolaget redovisar intäkter och resultat först när ett projekt färdigställts och lämnats över till kund.

Intäkterna uppgick till 3.208 miljoner kronor, jämfört med väntade 3.280 miljoner. I det gångna kvartalet resultatavräknades 883 bostadsenheter, mot 1.194 stycken under det tredje kvartalet föregående år.

Läs även: Skanskas vd om hotade järnvägsplanerna: ”I slutänden handlar det om politiska prioriteringar” 

Bonava redovisar en försäljningsgrad om 71 procent i pågående produktion (77 procent i slutet av motsvarande kvartal föregående år).

Bonava sålde under kvartalet 548 bostäder och produktionsstartade 860 bostäder.

Bostadsutvecklaren sänker utsikterna för produktionsstarter under helåret 2022. Enligt de reviderade utsikterna ligger produktionsstarterna på 3.000 stycken för året jämfört med tidigare bedömning om 4.200 stycken.

”Justeringen är en följd av en svagare marknad och en fortsatt fördröjning i beviljandet av bygglov”, skriver Peter Wallin i vd-ordet av rapporten.

Bonava kommer även att göra en översyn av sina finansiella mål.

”Vi kommer att genomföra en genomgripande analys med avsikt att presentera eventuellt förändrade finansiella mål både vad avser styrmått som målnivåer i samband med publiceringen av bokslutskommunikén den 2 februari 2023”, skriver Peter Wallin.

Vidare skriver bolaget att det är restriktivt med investeringar och produktionsstarter i syfte att balansera de risker som den svagare marknaden innebär.

I kvartalet tar Bonava enligt vd ”kostnader i den svenska verksamheten för att ta höjd för lägre volymer”.

Bostadsmarknaden uppges vara under press. Marknadsläget påverkar framförallt efterfrågan. Ökningen av produktionskostnaderna har planat ut och Bonavas vd förväntar sig en minskning framöver.

”Den av våra marknader som drabbats hårdast är den svenska där försäljningen bromsat kraftigt”, skriver Peter Wallin.

Nyhetsbyrån Direkt, Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev