Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Borättsbjässe bygger hyresrätter

Publicerad: 6 maj 2014, 12:05

HSB:s huvuduppgift är att bygga bostadsrätter åt sina bosparare. Men de senaste åren har det istället handlat om att producera hyresrätter – åtminstone för HSB Malmö. ”Det är en tuff marknad just nu och våra medlemmar efterfrågar hyresrätter”, säger Michael Carlsson, vd för HSB Malmö.


– Vi är en av de få privata aktörerna som vill bygga hyresrätter. Våra bosparare efterfrågar helt enkelt hyresrätter och då får vi försöka tillfredsställa deras behov. Det handlar om att skapa prisvärda hyresrätter åt framför allt våra yngre medlemmar, säger Michael Carlsson.

HSB Malmö förvaltar i dag ett hyresbestånd på 2 000 lägenheter och målet är att det ska växa med 1 000 lägenheter till 2020 – både genom förvärv och genom nyproduktion. De senaste åren har HSB Malmö producerat 133 hyresrätter i Kalkhusen, Draken och Fullriggaren och efter sommaren byggstartar man 130 nya lägenheter vid Hyllie Boulevard.

De senaste bostadsrättsprojekten – 48 bostäder i Bulltofta och 47 lägenheter i Kalkbrottet – har varit svårsålda. Fortfarande är tio av lägenheterna på Bulltofta osålda och åtta i Kalkbrottet.

– Vi hamnade i en svacka efter alla affärer och turer med Turning Torso. Det tog energi. Marknaden för bostadsrätter här är komplicerad. Fram till finanskrisen gick allt som smort, men när bostadsmarknaden i Köpenhamn kollapsade spillde det över även på Malmö-marknaden, säger Michael Carlsson.

Innan krisen hade HSB Malmö som mål att producera 1 000 nya lägenheter fram till 2010. Så blev det inte, men produktionen landade under perioden ändå på 650 lägenheter, en mix av bostadsrätter och hyresrätter.

– På den svenska sidan såg vi i och för sig en snabb återhämtning. Under 2010 hade vi en stor volym av byggstarter i regionen, vilket i sin tur gjorde att vi fick väldigt mycket bostäder som gick ut på försäljning 2012. Nu väntar vi på danskarna igen och jag tycker mig se en viss ljusning på gång, säger Michael Carlsson.

Malmö växer. Det flyttar in ungefär 5 000 människor till Malmö varje år. Men det är en grupp som sällan har råd att efterfråga vare sig bostadsrätter eller nya hyresrätter.

– Vi vill bygga och vi har mark, men vi kan inte spekulera. Efterfrågan är låg och staden brottas med en arbetslöshet på nästan 15 procent, nära 40 procent om vi tittar på våra utlandsfödda, säger Michael Carlsson.

Han och andra byggherrar för ständigt frågor om varför de inte sätter igång att bygga. Skälet är, menar Michael Carlsson, helt krasst att det inte finns tillräcklig efterfrågan.

– Dels har vi den sociala biten som måste lösas politiskt. De som är i akut behov av bostad har inte råd i dag. Prissättningen är en annan central punkt. Kommunala MKB har varit bra på att differentiera hyrorna. Nu börjar man tappa lite. Det är synd. Lägre hyror i ytteromården kanske skulle motverka segregationen. Våra miljonprogramsområden ligger ju också centralt. Det tar tio minuter från Rosengård att ta sig hit till Västra Hamnen med cykel. Det innebär en jättepotential, säger Michael Carlsson.

Ett problem för Malmö är, menar Michael Carlsson, att nyproduktionen – oavsett upplåtelseform – är koncentrerad till tre stora exploateringsområden: Västra Hamnen, Hyllie och Limhamn.

– Det är 13 år sedan Bo01, ändå kommer Västra Hamnen att vara en hektisk byggarbetsplats i mer än tio år till. Det är likadant i Hyllie och Limhamn. Vi har inte samma möjlighet till förtätning och infill-projekt som i Stockholm. Det är tufft i Malmö, i hela Skåne, säger Michael Carlsson.

HSB Malmö räknar med att kunna få igång runt 500 byggstarter under de närmaste fem åren, med en liten övervikt av hyresrätter framför bostadsrätter.

– Vi och alla andra större byggherrar i Malmö har goda relationer med kommunen. Prissättningen på mark ligger på rimliga nivåer och faktum är att vi har lika bra avkastning på våra nyproducerade hyresrätter som vi har inom det befintliga beståndet, säger Michael Carlsson.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.