Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostäder ersätter kulor och krut när Kiruna flyttas

Publicerad: 28 augusti 2013, 07:18

Behovet av bostäder är stort i Kiruna, och entusiasmen är stor när det nu byggs lägenheter. 46 lägenheter ska LKAB tillhandahålla.


De nya bostäderna ska byggas på ett gammalt militärt område som förvärvades av Vasallen och som LKAB senare köpte. Regementsbyggnaderna på området stammar från 1940-talet och är redan ombyggda till bostäder, lägenhetshotell, skola och förskola. Och nu ska alltså skogsdungen intill det gamla regementet bebyggas med bostäder.

Tjabba Nordanfjäll, projektledare vid LKAB, säger att intresset för bygget har varit stort i Kiruna. Det förklarar han delvis med att det finns ett verkligt behov av bostäder.

– Vi har hållit ett flertal presentationer för både närboende och barn på skolorna i området och man kan nästan ta på entusiasmen! Alla ser nu fram emot att lägenheterna blir inflyttningsklara nästa år, säger Tjabba Nordanfjäll.

Det blir tre rader med sammanlagt 14 hus varav en rad blir envåningshus, en rad med suterränghus, båda typerna med egen ingång, och en rad med tvåvåningshus med fyra lägenheter per ingång. Allt som allt blir det 46 lägenheter.

Markarbetena kom i gång i april i år, och husbyggena startade i augusti. Husen blir inflyttningsklara under tre etapper, varav de fem första husen beräknas bli inflyttningsklara i mars–april nästa år, ytterligare sju hus till sommaren och resterande hus i augusti nästa år.

Området ligger i Kirunas gamla stadskärna men kommer ändå att vara ganska nära den nya stadskärnan som håller på att etableras. Husen ska ägas av LKAB och LKAB fastigheter, ett dotterbolag, är beställare och kommer att förvalta och hyra ut. Bostäderna ska först och främst ställas till förfogande till dem som måste flytta från bostäder som påverkas av gruvans utbredda deformationer, därefter LKAB:s anställda och därefter går de till bostadskön.

Byggentreprenör för projektet är SA Englund.

– LKAB Fastigheter har anlitat SA Englund tidigare och förfrågan hade gått ut till drygt 50 företag, varav fem svarade. Vi valde sedan utifrån ett flertal uppsatta kriterier, säger Tjabba Nordanfjäll.

Ingrid Gallagher ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.