Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostäder finns men utnyttjas inte

Publicerad: 7 maj 2014, 12:02

Bostadsbyggandet går för sakta. Men ändrade regler för bland annat reavinstskatten kan frigöra bostäder ändå. "Vi har en fri lunch att hämta. Det finns bostäder, men de används inte", säger Bengt Hansson, analytiker på Boverket.


Efterfrågan på bostäder har ökat dramatiskt i Sverige det senaste decenniet. Orsaken är främst stigande inkomster, låga räntor, låg amorteringsgrad och rekordstor befolkningstillväxt. Bengt Hansson kallar det för en ”efterfrågechock” som överraskat aktörerna på bostadsmarknaden, liksom politikerna.

– Vi ser ett lågt byggande, höga priser, långa köer på hyresmarknaden och låg omsättning på ägarmarknaden. Därför är frågan: hur kan vi använda det bestånd som finns på ett bättre sätt, frågar sig Bengt Hansson, analytiker på Boverket, i samband med att han presenterade rapporten ”Låst läge på bostadsmarknaden”.

Låga räntor och låg grad av amortering har lett till att bostadspriserna har stigit snabbare än hushållens inkomster.

– Sänkningen av fastighetsskatten har bidragit till att priserna drivits uppåt men jag bedömer att den sänkningen bara står för en liten del, säger Bengt Hansson.

Bruksvärdesprincipen på hyresmarknaden liksom reavinstskatten måste ses över, är Boverkets sammanfattning av läget. Hushållen har i dag stora latenta skatteskulder till staten som måste betalas när de flyttar. Men genom att bo kvar undviker hushållen att betala skatten, enligt Bengt Hansson. Äldre bor kvar i sina stora villor och yrkesverksamma pendlar långa sträckor istället för att flytta.

– Folk bor sämre än de skulle behöva och det innebär stora välfärdsförluster. Bostadsmarknaden har gått i baklås, säger han.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.