Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostäder ligger bakom högtryck

Publicerad: 16 december 2015, 09:49

Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.

Foto: Rosie Alm

Bostadsbyggandet når i år upp till nästan 50 000 lägenheter, men redan nästa år minskar produktionen med några tusen. Totalt sett blir det ändå en god byggkonjunktur 2016. Det framgår av en färsk konjunkturprognos från Sveriges Byggindustrier, BI.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingbyggkonjunkturSveriges ByggindustrierBI Norwegian Business School

BI justerar upp sin prognos något jämfört med den senaste prognosen som kom i oktober. De totala bygginvesteringarna väntas stiga med 9 procent i år och med 4 procent nästa år. Det är 1 procentenhet mer, både för 2015 och 2016, jämfört med oktoberprognosen. Orsaken är att BNP justerats uppåt med 0,3 procentenheter, vilket påverkar bostadsproduktionen positivt enligt prognosen från BI.

Bostadsinvesteringarna ökar enligt prognosen betydligt mer än de totala bygginvesteringarna.

– Nybyggandet av flerbostadshus är det som driver investeringarna, säger Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.

Uppskattningen är att det påbörjas totalt 48 500 lägenheter i år och något färre, 45 200 lägenheter, nästa år. Det innebär att bostadsinvesteringarna ökar med 17 procent i år och 6 procent nästa år.

Ökningen av lokalinvesteringarna och anläggningsinvesteringarna väntas bli betydligt lägre. Anläggningsinvesteringarna ska enligt prognosen öka med 1 procent både 2015 och 2016. Lokalinvesteringarna ska enligt prognosen öka med 5 procent i år och med 2 procent 2016.

Byggkonjunkturen är god inte bara i Sverige, utan också i flera av våra nordiska grannländer. Utöver Sverige går även Island och i viss mån Norge starkt. Utvecklingen i Finland och Danmark är trögare. Totalt sett får den nordiska byggmarknaden en stabil utveckling, enligt BI:s prognos.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.