Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostäder och park i skön förening

Publicerad: 22 maj 2013, 08:26

Vera arkitekter och Tema landskapsarkitekter har vunnit tävlingen om nya hyreslägenheter i anslutning till befintlig parkmiljö på Södermalm i Stockholm.


Fem arkitektkontor fick uppdraget att rita ett bostadshus med cirka 200 hyreslägenheter i anslutning till Rosenlundsparken på Södermalm i Stockholm. Huset skulle samtidigt öka parkens attraktionskraft.

Nu har juryn, bestående av representanter från Stockholmshem, Stockholms stad och Sveriges arkitekter, utsett tävlingsbidraget Pelouse av Vera arkitekter och Tema landskapsarkitekter till vinnare.

– Byggnaden har fått en gestaltning som skiljer den från omgivande bebyggelse på ett positivt sätt. Formen är inte helt rektangulär, vilket ger ytor runtomkring att visas på. Dessutom finns publika lokaler i bottenplan åt alla väderstreck, berättar Ingela Lindh, vd på Stockholmshem och i juryn i ett pressmeddelande.

Längs Rosenlundsparkens norra kant kommer ett ”fondhus” att fungera som en mötesplats intill parken.

– Placeringen av huset är viktig eftersom den fungerar som ett landmärke och en fond till parken. Det ska vara en plats att se och ta sikte på från håll. På så sätt bidrar den till en utemiljö som blir mer levande, vilket är poängen med en park i staden, säger Ingela Lindh.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.