Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostäder till unga en ödesfråga

Publicerad: 4 juli 2013, 09:08

Om en ung person i dag sätter in 250 kronor på ett sparkonto så räcker pengarna till insatsen för en ettrumsvåning i Borås om cirka 25 år. Om pengarna i stället sätts in i en aktiefond räcker det till insatsen för en etta i Linköping.


Dessa pedagogiska exempel gavs av Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank, vid ett seminarium i Almedalen, Visby, med rubriken "Bostadsmarknad för unga vuxna – dags att slå larm!"

– Bolånetaket har slagit hårt mot de unga. Det är tydligt att många vuxna inte har förstått hur tufft det är för de unga. Föräldrarna har ett ansvar - det är vi som blåst upp priserna på bosträder. Lär ungdomarna att känna  bostadsmarknaden. Titta inte på sex våningar, utan på 100! Och försök spara på rätt sätt. Detta var rådet som Claes Hemberg ville ge alla föräldrar.

Bostadsbristen och de höga priserna beror på att Sverige sedan 20 år har ettinvesteringsunderskott på bostadsmarknaden, förklarade Anders Josephsson,politiskt sakkunnig hos civil- och bostadsministern.

– Vi har nu tagit hela detta problem under luppen. Vi kommer att korta tiden frånidé till byggstart. Och vi vill även utnyttja de befintliga bostäderna på ett bättre sätt. Vi har redan gjort det lättare att hyra ut i andra hand, vilket frigjort många bostäder. Och regeringen lägger ytterligare förslag inom kort, sade Anders Josephsson.

– Detta är en ödesfråga. Att få börja sitt eget liv, i ett eget boende. Det är en frågasom skär igenom tillvaron, sade Ellinor Eriksson, förbundssekreterare på SSU.Hon efterlyste ökat byggande, både av bostadsrätter och hyresrätter. Bygg mera!

Seminariet visade på en närmast total enighet om behovet av att öka bostadsbyggandet. Ola Månsson, VD för Sveriges Byggindusgtrier, instämde kraftfullt i kraven men underströk också vikten av att få ner den långa tidsutdräkten från idé till färdigställd bostad. Det ska inte ta 6-8 år. Vi bör kunna halvera den tiden, menade Ola Månsson.

Under diskussionen passade Claes Hemberg på att svära i kyrkan genom att ta upp ett närmast tabubelagt ämne. Varför inte legalisera handeln med hyresrätter? Gör den svarta hyressrättsmarknaden vit! Detta skulle öka rörligheten och även frigöra ett stort antal lägenheter. En sådan reform skulle enbart medföra fördelar, för alla parter.

SSU-representanten tackade – som väntat – kraftfullt nej till förslaget att göra den svarta hyresrättsmarknaden vit. Detta vore främmande för socialdemokratins ideologi. (Enligt en SIFO-undersökning är det endast 17 procent av den svenska befolkningen som tycker att legaliserad handel med hyresrätter vore bra.)

Anders Josephsson ville slutligen idka en viss självkritik och sade att politikerna"abdikerade från bostadspolitiken" i början på 1990-talet. Snabb replik från SSU: "Jag vet inte precis hur det var på 90-talet, men de som verkligen abdikerat i bostadspolitiken är just den här alliansregeringen – som inte gjort något på sju år!" Josephsson, slutreplik: "Vi kommer snart med åtta propositioner. Det är bara att säga ja till dem i riksdagen!"

Gösta Grassman

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.