Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostadsbolag krävs på upphandlingsböter

Publicerad: 27 april 2015, 09:42

Nykvarns kommun och det kommunägda bolaget Nykvarnsbostäder krävs på 170 000 kronor upphandlingsskadeavgift för att inte ha följt upphandlingsreglerna när de köpt asfalteringsarbeten.


Nykvarns kommun och det kommunägda bolaget Nykvarnsbostäder krävs på 170 000 kronor upphandlingsskadeavgift för att inte ha följt upphandlingsreglerna när de köpt asfalteringsarbeten.

2013 träffande Nykvarns kommun och Nykvarnsbostäder ett avtal med en leverantör om asfalteringsarbeten. Avtalet gällde under ett år och kunde förlängas med upp till två år. Redan efter några månader kom det in klagomål till kommunen om att de utförda arbetena inte höll efterfrågad kvalitet. Både kommunen och Nykvarnsbostäder valde att inte förlänga avtalet med leverantören.

I stället träffade kommunen och bostadsbolaget avtal med ett annat företag utan att dessförinnan utannonsera upphandlingen. Eftersom värdet på upphandlingen översteg gränsen för direktupphandling bör upphandlingen ha utannonserats, anser Konkurrensverket.

Anledningen till att Nykvarns kommun och Nykvarnsbostäder nu döms att betala upphandlingsskadeavgift är att man inte utlyst att man skulle göra en

– Otillåtna direktupphandlingar utan konkurrensutsättning är en av de allvarligaste överträdelserna som finns på upphandlingsområdet, säger Konkurrensverkets ställföreträdande generaldirektör Kristina Geiger.

Nu vänder sig Konkurrensverket till Förvaltningsrätten i Stockholm med kravet att Nykvarns kommun och Nykvarnsbostäder ska dömas att betala sammanlagt 170 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.