Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostadsbolag rädda att ny skatt ska knäcka dem

Publicerad: 3 november 2014, 06:36

Bergs kommuns allmännyttiga bostadsbolag är en av dem som protesterar mot förslaget om neutral bolagsskatt. Det skulle leda till stora hyreshöjningar och minskad nyproduktion, menar de.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingFöretagsskattekommittén

Företagsskattekommitténs betänkande om neutral bolagsskatt har väckt reaktion. Bolaget Bergs Hyreshus är en aktör som lämnat in sin protest. Förslaget anser de skulle leda till:

”Betydande svårigheter att genomföra underhåll på fastighetsbeståndet, starkt begränsade möjligheter att amortera ned låneskulden samt starkt begränsade möjligheter att bygga nya bostäder”, skriver de i sitt yttrande.

Vd Hans Green skriver även att förslaget skulle drabba både privata och allmännyttiga fastighetsbolag som har en hög belåningsgrad och höga värden. För Bergs Hyreshus del skulle de nya reglerna leda till att de sparade underskottsavdragen halveras. Konsekvensen av lägre resultat och sämre kassaflöden är minskade möjligheter till amortering.

”Det blir alltså svårare att minska sina räntekostnader samtidigt som de föreslagna förändringarna straffar just hög belåning”, skriver bolaget.

Enligt Sveriges Byggindustrier bygger förslaget på något som inte stämmer, nämligen att alla underskott beror på finansiella kostnader. Företag som inte behöver ta lån får stora fördelar jämfört med dem som inte behöver lånefinansiera. Förslaget skulle innebära att hyrestagarna får betala mer av skatten, vilket kan leda till hyreshöjningar på upp till 10 procent, och att bostadsbyggande och ombyggnationer drabbas.

– Det råder som alla vet stor brist på bostäder i Sverige, inte minst vad gäller hyresbostäder. Trots det har utredningen inte tagit hänsyn till konsekvenserna för bostadsmarknaden, säger Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.