Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostadsbristen stockholmarnas största oro

Publicerad: 8 juni 2017, 09:17

Roger Mogert (S), stadsbyggnads- och kulturborgarråd i Stockholms stad, Johanna Good, landskapsarkitekt och hållbarhetsexpert, och Peter Wågström, NCC:s koncernchef.

Foto: Anders Siljevall

Bostadsbristen är det som stockholmare oroar sig mest över – mer än kriminalitet och segregation. Det visar en undersökning som United Minds har gjort på uppdrag av NCC.


I undersökningen har United Minds intervjuat 4 000 boende i Stockholm, Köpenhamn, Oslo och Helsingfors som fått berätta hur de upplever sin stad. Stockholmarna sticker ut bland de nordiska grannarna med en stor oro för bostadssituationen.

Åtta av tio stockholmare oroliga för bostadsbristen och upplever det som ett större problem än kriminalitet och segregation. Tre av fyra oroar sig också för de snabbt stigande boendekostnaderna och var fjärde stockholmare tror inte att de har råd att bo kvar i sitt område i framtiden. Störst är oron bland låginkomsttagare.

Många upplever också att de har liten möjlighet att påverka sitt område. Knappt var tredje stockholmare upplever sig ha goda möjligheter att påverka utvecklingen av sitt område. Samtidigt ser man en tydlig önskan bland de svarande att vara med och utveckla. Detta var avstampet för en paneldebatt som anordnades i samband med presentationen av undersökningens resultat.

Peter Wågström, NCC:s koncernchef, inledde med att slå fast att bostadsbristen och människors oro kring den måste lösas med gemensamma insatser.

– Vi måste komma överens för att göra det här tillsammans. Det är allt från rörlighet på bostadsmarknaden och ökad produktion till mer varierat byggande, förklarade han.

Roger Mogert (S), stadsbyggnads- och kulturborgarråd i Stockholms stad, menade att siffrorna var dystra, men inte oväntade.

– Bostadsbristen är den största Stockholmsfrågan. Våra egna mätningar visar dock att bostadsfrågan är den fråga där det finns störst förväntningar på att det ska lösa sig. Det är sällan man får höra det om andra samhällsfrågor, så det är ändå positivt.

Bättre medborgardialog behövs

För att tryggheten och delaktigheten ska öka bland stockholmarna behövs en helhetssyn och en fungerande medborgardialog, menade Johanna Good, landskapsarkitekt och hållbarhetsexpert.

– Medborgardialogen kan inte vara något som görs bara för att den ska vara gjord. Vi måste verkligen lyssna på synpunkterna. Sedan måste vi tänka stadsbyggande snarare än bostadsbyggande. Det är en fara att glömma bort det offentliga rummet som kommer med identitet och gemenskap, berättade hon.

Många höll med om att samrådet behöver hanteras annorlunda för att skapa bättre dialog där inte bara kritiska personer bemödar sig med att göra sin röst hörd. Här kan ny teknik spela stor roll.

– Min känsla är också att samråden är en punkt som vi ska förbi. Sättet vi driver samrådet på leder bara till överklaganden Ett problem är att vi har fått med nejsägarna men inte de andra. Hålls det samråd i en skola klockan sex på kvällen så är det de som redan har bestämt sig som kommer dyka upp. Med digitala verktyg kan det bli lättare att delta i samrådet. Man skulle kunna koppla upp sig hemma och lämna sina synpunkter, menade Peter Wågström.

I panelen deltog även Caroline Szyber, Kristdemokraternas bostadspolitiska talesperson och Anna König Jerlmyr (M) gruppledare och oppositionsborgarråd i Stockholm stad.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.