onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostadsbyggandet är på väg upp

Publicerad: 25 februari 2015, 09:25

Bild 1/2  Boklok bygger bostäder i Huddinge.

Foto: Mattias de Frumerie

Bostadsbyggandet är på en rekordhög nivå. På längre sikt ser det dock lite mörkare ut enligt en prognos från Sveriges Byggindustrier, BI. Och anläggningsbyggandet är en besvikelse.

Ämnen i artikeln:

bostadsmarknadbostadsbyggandebostadsutvecklingbyggkonjunkturnyproduktionbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnation

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


2015 kommer att bli ett av de bästa åren för bostadsbyggandet och slå den förra toppnoteringen från 2007.

– Det går väldigt bra just nu, konstaterar Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.

Enligt Sveriges Byggindustriers beräkningar påbörjades det cirka 40 000 nya bostäder förra året (Statistiska Centralbyråns, SCB, uppskattar det till 38 500). I år väntas bostadsbyggandet öka till 42 000 påbörjade bostäder.

Men det goda kommer sällan ensamt.

– Vi bedömer att bostadsbyggandet vänder ner 2016 bland annat på grund av amorteringskrav och andra skatter som påverkar hushållens efterfrågan, säger Johan Deremar.

Enligt Sveriges Byggindustriers prognos kommer även ombyggnadssidan att påverkas. Antalet småhusägare som utnyttjar rot-avdraget kommer att stanna av och tillväxten på ombyggnads­sidan kommer i första hand att drivas av fastighetsbolagen.

2016 ser ut att bli ett mellan­år även för anläggningsbyggandet. Flera stora projekt, Citybanan och tunneln genom Hallandsås, går mot sitt slut och andra exempelvis Sundsvallsbron och Norra Länken är klara.

– Vi ser en tydlig avmattning nästa år i och med anläggningsbyggandets tillbakagång. Många av de investeringar som man har pratat om, till exempel tunnelbaneutbyggnad i Stockholm, Ostlänken och Västlänken är projekt som börjar först 2017, säger Johan Deremar.

På lokalsidan fortsätter tillväxten i år och nästa år på grund av en allmänt förbättrad konjunktur i Sverige, men det är inga glädjesiffror, enligt Johan Deremar.

– Det ligger inga jätteprojekt i pipeline, förutom ESS i Lund. Det finns några ”mindre” projekt såsom Barents Center i Haparanda och Nobel Prize Center i Stockholm. Vissa storslagna projekt har fått bakslag, till exempel projekt Örndalen i Härjedalen. Och planerna på en skidanläggning utanför Uppsala känns orealistiska, säger han.

Det som går fortsatt bra är det offentliga byggandet. Det pågår många om- och tillbyggnader av sjukhus till­exempel.

Glädjande är också att byggarbetsmarknaden ser ut att växa med 2 procent under 2016.

– Hittills har arbetskraftstillväxten inte motsvarat de senaste årens tillväxt i investeringarna, säger Johan Deremar.

Förklaringen till den tröga arbetsmarknaden tror han ligger i att företagen har suttit på arbetskraft som de anställde redan 2012 och på att andelen utländsk arbetskraft har ökat, något som inte fångas upp i statistiken.

– Vi tror att den sysselsättningsökning som måste komma kommer först i slutet av 2015 och under 2016, säger Johan Deremar.

Relaterade artiklar

Bostadsbyggandet ökade 2014

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev