måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostadsbyggandet fortsätter falla – offentligt byggande ökar

Publicerad: 19 april 2023, 04:00

Bostadsbyggandet rasar vidare och är nu på den lägsta nivån på tio år.

Foto: Mattias de Frumerie

Byggfaktas byggstartsindikator sjönk något mellan februari och mars och är ned 10 procent de senaste tolv månaderna, Utvecklingen är dock kraftigt tudelad: Samtidigt som bostadsbyggandet rasat närmare 40 procent det senaste året har övrigt byggande ökat bortåt 30 procent.

Ämnen i artikeln:

Tor Borgbyggkonjunkturbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationbostadsbyggandebostadsutveckling

Johan Bahlenberg

johan.bahlenberg@bbm.bonnier.se


Enligt Byggfaktas byggstartsindikator minskade byggstarterna i Sverige med totalt 0,2 procent mellan februari och mars, och föll 10,3 procent från januari 2022. Tidigare utfall har reviderats ned till följd av inställda och senarelagda projekt.

– Byggstartsindikatorn fortsätter falla. Fallet förstärks ytterligare av att tidigare utfall revideras ned på grund av inställda och senarelagda projekt. Sedan hösten 2021 har marknaden varit tudelad med snabb nedgång i bostadsbyggandet medan övrigt byggande ökat, säger Tor Borg, analyschef på Citymark analys och Byggfakta, i en kommentar.

Han påpekar samtidigt att indikatorn bygger på beräknade projektkostnader. Givet att byggkostnaderna stigit kraftigt de senaste två åren har sannolikt utvecklingen varit svagare i volym räknat.

Läs mer: Byggkostnader ökar i långsammare takt

Byggstartsindikatorn för bostäder fortsatte ned 1,5 procent i mars, den 17:e månaden i rad med nedgång, och föll 38,9 procent från mars 2022.

– Indikatorn visar att byggstarterna i bostadssektorn nästan halverats på ett och ett halvt år. Det är en dramatisk omsvängning som är svår att hantera för bostadsutvecklare, byggare och andra i branschen. Även projekteringarna börjar nu minska i omfång vilket är en signal om att nedgången kan bli långvarig, säger Tor Borg.

Läs mer: Byggbranschens omöjliga ekvation

När Byggfakta justerar för de snabba prisökningarna och deflaterar byggstartsindikatorn för bostäder med byggkostnadsindex får de en prognosindikator för antalet påbörjade bostäder i SCB:s statistik.

– Den officiella byggstatistiken vek nedåt under 2022, i linje med vad Byggstartsindikatorn signalerade, dock inte riktigt lika snabbt. Officiella utfallet var 51 000 byggstartade bostäder medan indikatorn landade på 40 000. Indikatorn signalerar nu att årstakten för antalet byggstartade bostäder kan vara ner kring 30 000 strax efter halvårsskiftet, säger Tor Borg.

Läs mer: Nyproduktion: Projekten som trotsar krisen

Byggstartsindikatorn för övrigt fastighetsbyggande fortsatte upp 0,6 procent i januari till ännu en ny rekordnivå – även om en viss inbromsning noterats de senaste månaderna. Från mars 2022 har övrigt byggande ökat hela 29,5 procent, men de kraftigt stigande byggkostnaderna ställer alltså till tolkningen. Även inom övrigt byggande är det en tydlig tudelning: Det är främst offentligt byggande som drar meden övriga segment – som handel, hotell, lager, industri – står still eller faller.

– Det offentliga byggandet av sjukvård och skolor är det som håller uppe byggandet just nu. I övriga sektorer går det nedåt. Även projekteringarna visar nu tecken på att minska, med undantag för industrin där en del stora projekteringar fortfarande pågår, säger Tor Borg.

Läs mer: Byggföretagen: Största nedgången för byggandet sedan 90-talskrisen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev