Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostadsbyggandet har fördubblats

Publicerad: 28 maj 2015, 08:18

Magnolia Bostads bostadsbygge i Sollentuna.

Bostadsbyggandet ökar kraftigt i Sverige. I år kommer 47 500 bostäder att börja byggas, och nästa år över 50 000 bostäder. Det visar Boverkets prognos. Trots att byggandet ökar täcker det inte behovet.


Under 2013 tog bostadsbyggandet i Sverige fart på allvar. Byggtakten ökade snabbt under 2014, då cirka 40 000 bostäder påbörjades. I Storstockholm och bland större kommuner utanför storstadsregionerna har antalet påbörjade bostäder fördubblats de senaste två åren. En ökning som väntas fortsätta enligt Boverkets prognoser.

– Vi förväntar oss en betydande ökning av bostadsbyggandet i Storgöteborg och Storstockholm, säger Hans-Åke Palmgren, som är bostadsanalytiker på Boverket.

Även byggandet av hyresrätter kommer att öka betydligt, enligt Boverket. Nästa år väntas över 20 000 nya hyresrätter att påbörjas. Även byggandet av bostadsrätter och småhus förväntas att öka.

Det ökade byggandet innebär att totalt cirka 90 000 bostäder färdigställs under 2015 och 2016. Det är den högsta byggtakten på 20 år. Men trots den kraftiga ökningen så räcker det inte till.

– Befolkningen har vuxit i snabb takt sedan 2006, och de närmaste åren förväntas tillväxten bli mycket stor. Även om byggandet ökar så täcker det inte behovet. För att matcha befolkningsökningen hade det behövt byggas cirka 70 000 bostäder varje år fram till år 2020, säger Hans-Åke Palmgren.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.