Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostadsbyggandet minskar kraftigt

Publicerad: 24 oktober 2018, 04:30

Bostadsbyggandet viker kraftigt neråt.

Sedan konjunkturtoppen förra året har bostadsbyggandet minskat med över 33 procent. Det visar Sveriges Byggindustriers nya konjunkturrapport. "Vi såg tendenserna och varnade för den här utvecklingen redan för ett år sedan och nu bekräftas den", säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier.


Precis som under de senaste åren är det utvecklingen på bostadsmarknaden som sticker ut när Sveriges Byggindustrier presenterar sin konjunkturrapport för hösten. Men den här gången lyster tongångar som “all time high” och “rekordstort bostadsbyggande” med sin frånvaro. I stället talas det om en kluven byggmarknad.

Under två år har en tredjdel av marknaden för nyproduktion försvunnit.

– Framför allt beror det på de kreditrestriktioner som har införts. De berör både hushållen och företagen, för oavsett vem som ska finansiera byggandet måste man låna pengar, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Åtgärderna för att komma åt hushållens skuldsättning må vara lovvärda enligt Catharina Elmsäter-Svärd, men genom att försöka komma åt ett problem har politiker och myndigheter  skapat ett annat anser hon.

– Det har funnits marknader där låga räntor har trissat upp priserna på bostäder i bra lägen och där människor med stark ekonomi har kunnat efterfråga bostäder, främst i Stockholm, men när man försöker komma åt det problemet så slår det mot alla, mot hela landet. Man puttar ut unga vuxna i en mycket osäker andrahandstillvaro, i stället för att ge dem möjlighet att låna till en bostad. Det är nästan omöjligt att spara ihop till en insats. Inbromsningen kommer att nå även andra delar av landet, det ser vi redan nu på att antalet bygglovsansökningar och uppdragen till arkitekter och konsulter minskar, säger hon.

Inte bara ett Stockholmsfenomen

Enligt den nya konjunkturrapporten sjunker antalet påbörjade bostäder i flerbostads- och småhus från 64 000 förra året (2017) till 42 500 nästa år (2019). Det är en kraftig nedgång, men bostadsbyggandet ligger fortfarande högre än första halvåret 2015.

Minskningen märks tydligast i Stockholmsområdet. I Göteborg ökar fortfarande bostadsbyggandet, men under året har antalet sökta bygglov minskat vilket tyder på att det kommer en nedgång även där. Malmö visar samma mönster.

Samtidigt som Sveriges Byggindustriers konjunkturrapport visar på en stor nedgång inom nyproduktionen av bostäder visar andra segment inom byggandet, exempelvis lokaler och infrastrukturbyggande, fortfarande tillväxt. Lokalinvesteringarna ökade med 5 procent första halvåret 2018, främst på grund av investeringar inom offentlig sektor. De privata lokalinvesteringarna steg 1 procent första halvåret 2018 jämfört med samma period 2018.

– Vi har en stark efterfrågan inom det offentliga byggandet och på infrasidan, men det vi ser nu är att bostadstappet är så stort att det drar ner konjunkturen som helhet, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Byggentreprenörerna letar fortfarande folk

Antalet anställda inom byggindustrin fortsätter att öka. Den senaste tolvmånadersperioden, september 2017 till och med augusti 2018 var sysselsättningsökningen 4, 2 procent jämfört med samma period ett år tidigare. Främst är det inom byggentreprenörerna som ökningen sker. Bland anläggningsentreprenörer och specialiserade bygg- och anläggningsföretag är ökningstakten långsammare. Antalet arbetslösa är fortfarande låg, knappt 3 250 personer i augusti i år. Det motsvarar 2, 8 procent av byggnads medlemmar.

– Ja, vi har fortfarande låg arbetslöshet, men framöver har vi även stora pensionsavgångar och vi har ett stort behov av att hitta mer kompetens, exempelvis för att öka digitaliseringen. Det blir en utmaning att behålla bra kompetens och att rekrytera ny inför framtiden. Det tar också tid att utbilda människor, säger Catharina Elmsäter Svärd.

Jämna konjunkturcykler behövs för ökad produktivitet

Byggbranschen ser ut att gå en utmanande tid till mötes.

– Det är alltid en utmaning när det går upp och ner i konjunkturen, därför är det extra viktigt att vi får en regering som kan ta tag i de stora bostadspolitiska frågorna. Om man bara ser till ekonomiska aspekter så är bostadsbyggen – och infrastruktur – viktiga faktorer för tillväxt i andra delar av ekonomin. Därför finns all anledning att hålla uppe byggandet, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Att hålla byggandet på en jämn hög nivå är också viktigt för byggbranschens produktivitet.

– För att våra branschföretag ska kunna jobba med effektiviseringar och högre produktivitet är det jätteviktigt att vi kan hålla en jämn produktionstakt. Det är mycket svårare om konjunkturen går kraftigt upp och sedan ner, säger Catharina Elmsäter Svärd.

Den största utmaning hon ser i det här läget är att få upp efterfrågan på bostäder igen.

– Vi måste få en ökad rörlighet på bostadsmarknaden. De billigaste bostäderna är alltid de som redan är byggda och det är de de som i unga i dag måste kunna hitta en bostad. Kreditrestriktionerna hämmar efterfrågan, för oavsett vem som finansierar de nya bostäderna så måste man låna, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.