Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostadsbyggandet skrivs upp med 10 000 nya bostäder

Publicerad: 8 juni 2016, 06:13

Just nu pekar alla siffror uppåt i byggbranschen. De närmaste åren bjuder på en fortsatt bred uppgång där bostadsbyggandet går i spetsen. Det visar Sveriges Byggindustriers senaste konjunkturprognos.


Ämnen i artikeln:

bostadsbyggandebyggkonjunktur

Den stora skillnaden sedan Sveriges Byggindustriers senaste konjunkturprognos den 24 februari är att prognosen över nyproduktionen av bostäder har reviderats uppåt.

Enligt den förra prognosen räknade Sveriges Byggindustrier med att 46 000 nya bostäder ska byggas under året. Nu skriver man upp prognosen 10 000 bostäder till 56 000.

– Vi kan bara konstatera att det har varit en kraftig uppgång under första kvartalet. Vi misstänker att en del av ökningen kan röra sig om modulhus, men vi har ingenting som statistik som belägger detta, säger Johan Deremar, nationalekonomi på Sveriges Byggindustrier.

Just nu pekar alla siffror uppåt.

– Vi tror fortfarande att amorteringskravet och ett eventuellt skuldkvotstak kommer att slå mot efterfrågan på ägda bostäder och att det kommer att vara svårt att ersätta dessa med hyresrätter, säger Johan Deremar.

Att Sverige ska klara av att bygga de 700 000 bostäder fram till 2025 som regeringen satt upp som mål tror Sveriges Byggindustriers ekonomier blir svårt. Det innebär en nyproduktion på 70 000 bostäder per år.

– Jag tror inte att vi kan nå målet över tid. De går kanske att komma upp i volymer på 70 000 bostäder om året enstaka år, men att hålla den nivån över tid och över konjunkturcyklerna tror jag blir svårt. Det är en stor utmaning. Bostadsbyggandet är väldigt konjunkturkänsligt, säger Johan Deremar.

Han oroar sig över hur det blir när konjunkturen svänger.

– Just nu så för Sverige en expansiv penningpolitik och en expansiv finanspolitik mitt i högkonjunkturen. Vad finns det då för ammunition kvar när det vänder. En så här expansivpolitik kan man inte ha i oändlighet utan att rubba förtroendet, säger Johan Deremar.

Risken är att regeringen behöver spara i lågkonjunktur.

– Det som skulle hända med bostadsbyggandet då är att det skulle sjunka som en sten, säger Johan Deremar.

På sikt påverkas hela branschen också av om det som byggs i dag är modulhus eller permanenta hus, enligt Johan Deremar.

– Det kan vara så att verkligheten ser bättre ut än den egentligen är. Om en betydande andel av det som byggs i dag är tillfälliga bostäder – modulhus – så innebär det även att investeringarna i byggverksamhet blir mindre och kräver mindre arbetskraft än vad det skulle göra om det är permanenta hus som byggs. Men det kan vi inte uttala oss om än. Det är väl sådant som vi får justera för senare, säger Johan Deremar.

Vid sidan av bostadsbyggandet tickar det på bra även i de andra segmenten inom branschen. Totalt ökar bygginvesteringarna med 6 procent i år och 2 procent nästa år.

– Det är lite knackigt på den privata anläggningssidan, bland annat har energiinvesteringarna bromsat in till följd av lågt elpris och effektskatt på kärnkraft, säger Johan Deremar.

Vad gäller anläggningsinvesteringarna ökar de på vägsidan både i år och under nästan år. På järnvägssidan tar de fart ordentligt under 2017.

De största riskerna för branschen som målas upp i Sveriges Byggindustriers nya prognos är brist på arbetskraft. Som vanligt är det platschefer, arbetsledare, maskinförare och andra specialistyrken som det är brist på.

– Något som är oroväckande är också att antalet sökande till bygg- och anläggningsprogrammen har gått ner under 5 års tid, säger Johan Deremar.

Han anser att branschen har fått ett akut matchningsproblem.

– Vi måste ge fler chansen att kunna byta bana och välja bygg. Vi kan inte vänta på att en 16-åring ska gå hela den långa vägen, utan man måste även kunna välja bygg mitt i livet säger Johan Deremar.

Efter 2017 tror ekonomerna på Sveriges Byggindustrier att högkonjunkturen kommer att mattas av märkbart.

– Det blir tufft för kommuner och landsting när de tar över ansvaret för alla nyanlända. Vi kommer också gå in i en ny avtalsrörelse där vi kommer från en högkonjunktur och kanske är på väg in i en lågkonjunktur. Det är risk att det blir stökigt, säger Johan Deremar.

Risken med för höga löneökningar är enligt Johan Deremar att de inhemska bolagen på anläggningssidan inte kan få så många kontrakt om lönenivån är långt högre.

– Vi måste ha en mer differentierad lönesättning i vår bransch. Det skulle ge bra incitament till bra produktion, säger Johan Deremar.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.