lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostadsbyggarnas försäljningsras: ”Inledningen av 2023 fortsatt utmanande”

Publicerad: 1 februari 2023, 15:28

Bostadsbyggarna JM och Besqab rapporterar stora fall i antalet sålda bostäder.

Foto: Getty Images

Nu syns den tröga marknaden för nyproduktion i bostadsutvecklarnas rapporter. Antalet sålda bostäder faller tungt i det fjärde kvartalet och det ser fortsatt tufft ut i närtid, men både JM och Besqab ser ett långsiktigt stort behov av nya bostäder.

Ämnen i artikeln:

JMBesqabbostadsbyggandebostadsutvecklingdelårsrapport

JB


Hög inflation och snabbt stigande räntor har helt kastat om förutsättningarna på den svenska bostadsmarknaden. Bostadspriserna faller i den snabbaste takten sedan 1990-talskrisen och på nyproduktionsmarknaden, där rusande byggkostnader gör det svårt att sänka priserna, är det i stället omsättningen som tar stryk.

Bostadsutvecklaren JM överraskade visserligen marknaden med ett stigande rörelseresultat och höjd utdelning, men den svaga svenska bostadsmarknaden syns tydligt i antalet sålda bostäder.

JM sålde 61 bostäder i Stockholm under det fjärde kvartalet, 83 procent färre än under det fjärde kvartalet 2021. För övriga Sverige, JM Riks, minskade antalet sålda bostäder med 58 procent.

"Bostadsmarknaden i Stockholm har varit avvaktande även under det fjärde kvartalet. För JMs nya projekt har bland annat den ökade räntan och den allmänna oron medfört att kunderna är mycket avvaktande men fortsatt intresserade. Benägenheten från kunderna att teckna kontrakt tidigt var också mycket under normal nivå", skrev JM i rapporten.

Läs mer: Kraftig ökning i januari – vi listar månadens största konkurser

Antalet sålda eller bokade bostäder i pågående produktion sjönk till 62 procent under det fjärde kvartalet från 76 procent ett år tidigare. Det faller visserligen inom ramen för JM:s normalspann på 60-65 procent, men är den lägsta andelen sedan början av 2019 och trenden pekar tydligt ned.

Samtidigt minskar antalet produktionsstartade bostäder. Ett rullande 12-månaderssnitt för det totala antalet starter är nu nere i nivåer som också det senast sågs i början av 2019.

JM:s vd Johan Skoglund lyfte dock i rapporten fram att JM har förutsättningar att starta nya bostadsprojekt på alla marknader.

"Det råder fortsatt osäkerhet kring förutsättningarna för våra kommande projekt, där en svag konjunktur, hög inflation och stigande räntor fortsätter att påverka vår affär. Samtidigt ser vi att bostadsmarknaden långsiktigt har ett stort behov av JMs produkter och vi står väl positionerade med en fin projekt- och byggrättsportfölj som löpande förädlas för att möta dessa behov", skrev han.

Aktien rusade på börsen efter kvartalsrapporten och var vid 16.20-tiden upp över 20 procent.

Läs mer: Allmännyttans mörka prognos: ”Bostadsbyggandet kan rasa 70 procent”

Bostadsutvecklaren Besqab, som vinstvarnade härom veckan, är fokuserade på Stockholmsregionen och här syns den tuffa nyproduktionsmarknaden än tydligare. Besqab sålde endast 29 bostäder under det fjärde kvartalet, 89 procent färre än under det fjärde kvartalet 2021. Antalet produktionsstartade bostäder föll med 93 procent, till 25. Andelen sålda eller bokade bostäder i pågående produktion minskade till 61 procent från 70 procent ett år tidigare.

"Inledningen av 2023 kommer att vara fortsatt utmanande för bostadsutvecklare", skrev Besqabs vd Carola Lavén i vd-ordet.

Även hon lyfter samtidigt fram ett långsiktigt behov av nya bostäder, där ett lägre byggande dessutom bidrar till att öka underskottet.

– Det finns ett stort behov av bostäder och ett ökat underskott av bostäder ökar också möjligheterna för aktörer som finns på marknaden, sade hon vid en telefonkonferens.

Aktien var ned 1,4 procent på börsen vid 16.20-tiden.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev