Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

Bostadsområdet Gårdsten utmanar på utställningen Bo i Göteborg

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV MARIANNE SILÉN

Det invandrartäta bostadsområdet Gårdsten visar sitt nya ansikte på boutställningen i Göteborg. Huvudtemat är att visa hur ett nedslitet miljonprogramsområde förvandlats till en vital och framtidsinriktad stadsdel.
Att renovera och snygga upp blev en huvuduppgift för Gårdstensbostäder när företaget bildades 1997, men företaget fick också en utvecklingsuppgift att tillsammans med arkitekter lyfta området. Den typiska upprustningen har bestått i ombyggnader och standardförbättringar. Även grönytor och lekplatser har förbättrats. Borta är de monotona och dystra fasaderna. Färgsättningen är ljus och terrassering av höghusen har gjort husen mer attraktiva och välkomnande. Ökad variation var ett av målen. Skanska, Peab, Riksbyggen och HSB är några aktörer som varit med i upprustningen.
- Från ett grått nedslitet område har vi nu fått ett luftigt och ljus bostadsområde med variation och liv.Gårdsten är en vital stadsdel idag. Vi har jobbat åtta år med förbättringen, säger Stina Fransson, eldsjäl och vd i Gårdstensbostäder.
De miljö- och boendeproblem som vi attackerar och delvis löst i Gårdsten finns på många andra håll i landet och intresset för Gårdstensmodellen är stort såväl bland kommunfolk som i bygg- och fastighetsbranschen.
I Gårdsten har man byggt upp en utställning med sex stationer som på olika sätt visar förnyelsearbetet i stadsdelen. Stadsdelen har en rad byggtekniskt intressanta lösningar att visa upp, bland annat  tekniken för solenergi i de internationellt uppmärksammade Solhusen med 500 lägenheter.
- Det finns en stolthet idag hos de boende över mycket av förnyelsen som har sprungit ur de boendes egna idéer och som har kunnat förverkligats genom deras engagemang, säger Stina Fransson, vd i Gårdstensbostäder AB.
Jag tror att andra miljonprogramsområden som står inför förändringar måste mobilisera hyresgästernas engagemang om man ska lyckas.
Många av utanförskapets problem i ett område som Gårdsten återstår att lösa, här krävs ett engagemang från samhället i stort.
Man har jobbat efter ett helhetskoncept, och fått med de boende i förnyelsearbetet. Närheten till de boende och att ta hänsyn till deras synpunkter har varit av största betydelse. Alla i området är oerhört aktiva. Så till exempel sitter också några av de boende med i Gårdstensbostäders styrelse. Även  huschefer, dit folk kan vända sig med olika problem, har utsetts för området.
- Den kraftfulla förändringen har lett till att vi inte har en enda outhyrd lägenhet. Tidigare hade vi ett stort problem med tomma lägenheter ingen ville flytta hit. Nu står folk på kö, säger Stina Fransson stolt.
Husen i Gårdsten uppfördes 1972 och hit har man också lyckats få hit företag såsom bl a Balco och Kone Hissar, även centrumet nu med bankomat har utvecklats kommersiellt, en snabbuss har också tillkommit.
- Det har blivit en bra miljö. Kriminaliteten har minskats drastiskt. Vi har lägst biltillbud i landet. Resultatet av allt detta är att alla trivs i området och känner och är stolta för sin omgivning, säger Stina Fransson.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.