Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Botrygg tror på uppsving för bostäder med uthyrningsdel

Publicerad: 3 juni 2019, 10:57

Botrygg bygger bostäder med uthyrningsdel i Barkarbystaden med planerad inflytt 2022. Det ska ge ägarna en ökad flexibilitet – både när det gäller ekonomi och den praktiska boendesituationen

En lucka i marknaden för nybyggda bostäder i Stockholm? Det tror Botrygg sig ha identifierat. Nu ska de bygga bostäder med uthyrningsdel.


Piotr Nowak, vd för Botrygg Storstockholm, är övertygad om att lägenheter med uthyrningsdel kommer bli vanligare framöver.

– En uthyrningsdel kan finansiera en stor del av ditt boende samtidigt som en uthyrningsfunktion gör din bostad mer attraktiv vid en eventuell försäljning, säger han.

I Botryggs projket Origo i Barkarbystaden får en betydande andel av bostäderna en uthyrningsdel. Projektet omfattar mellan 160 och 180 bostadsrätter och har byggstart första kvartalet 2020. I den första etappen, som består av cirka 75 lägenheter, ska knappt hälften få en uthyrningsdel. Projektet har inte haft säljstart ännu men responsen från marknaden har varit god.

- Mäklaren som vi samarbetar med märker av en stort intresse och nyfikenhet kring uthyrningsdelen, säger Piotr Nowak.

Säljstart är planerad till efter sommaren och lägenheterna ska vara inflyttningsklara i början av 2022. Lägenheternas uthyrningsdel blir som en kompakt etta med ett litet pentry, badrum och egen ingång. I några fall blir uthyrningsdelen två rum och pentry.

Är er satsning på lägenheter med uthyrningsdel en reaktion på den kärvare marknaden för nybyggda bostadsrätter i Stockholm?

- När vi började planera vårt kvarter i Barkarbystaden tittade vi på området som helhet. När tunnelbanan öppnar blir det en stadsdel med urban känsla och närhet till arbetsplatser. Vi såg att det saknas den här typen av flexibla bostäder, att det finns en marknadslucka. Det är ett sätt att diffrentiera utbudet och möta ett behov som finns oaktat dagens marknadsläge, säger Piotr Nowak.

Han poängterar att uthyrningingsdelarna ger många möjligheter. De kan bli en bostad för ett barn som är på väg in i vuxenlivet, eller ett socialt och tryggt boende för en äldre ensamstående förälder. Ett annat alternativ är att ägaren själv bor i uthyrningsdelen under en period och hyr ut den större delen. Eftersom uthyrningsdelen får en egen ingång kan den även fungera som en liten mottagning eller kontor för egenföretagaren.

– Uthyrningsdelen ger en flexibilitet till bostadsägaren. Det kan också bli ett sätt att dryga ut hushållsekonomin. Så som bostadssituationen ser ut i Stockholm är det närmast en nödvändighet att det även byggs bostäder med uthyrningsdel, säger Piotr Nowak.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.