Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Boverket: ”Behovet till nyanlända flyktingar är skriande”

Publicerad: 18 maj 2016, 04:59

Micael Nilsson, expert på bostadssociala frågor vid Boverket.

Foto: Boverket

Bostadsbehovet till nyanlända flyktingar är skriande och kommunernas initiativ på det här området varierar stort. Nu vill Boverket kartlägga vad som egentligen görs ute i landet för att förändra situationen.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingBoverketbostadsbristflyktingpolitik

– Ingen har någon klar bild i nuläget, säger Micael Nilsson, expert på bostadssociala frågor vid Boverket. Var satsar man på att hjälpa nyanlända med till exempel hjälp i form av förturer i bostadskön? Var håller man på med temporära bostäder i form av Attefallhus? Det är sådant Boverket skulle vilja veta. Många av de flyktingar som kommer till Sverige lever i dag i oacceptabla bostäder och behöver hjälp att komma till bättre lösningar, menar Micael Nilsson.

– Bostadssituationen i vissa kommuner liknar den på 1890 talet – med en trångboddhet vi inte sett maken till sen folk bodde i ”fattigsverige”, säger han.

Den 1 mars ändrades lagen så att alla kommuner är skyldiga att ta emot flyktingar och ordna boende till dem. Men det är oklart vad som görs i kommunerna för att bereda bostäder till de nyanlända.

– Alla lösningar är bättre än att bo trångt. Vi skulle vilja veta vad kommunerna gör och är i startgroparna att göra en sådan kartläggning, säger Micael Nilsson.

I väntan på kartläggningen har Boverket redan samlat ett mindre antal positiva exempel på sin hemsida. Men man hoppas snart ha en helhetsbild över hela landet.

Läs mer: "Attefallshus ska hjälpa nyanlända".

Micael Nilsson tycker att Östersund, som bland annat beslutat att bygga 100 Attefallshus för nyanlända, är ett bra exempel på hur kommunerna kan jobba med att skapa kreativa lösningar för nyanlända och andra utsatta på bostadsmarknaden.

– Vi måste kunna erbjuda människor något bättre än att bo på soffan med släktingar och släktingars släktingar.  Krafter måste även riktas in mot att inte främja den svarta handeln med bostäder, säger Micael Nilsson.

Exempel på kommunernas åtgärder

Falun hjälper den som vill hyra ut: I Falun tar kommunen fram en metod som hjälper falubor att hyra ut hela eller delar av sin bostad till nyanlända. Juridiska frågor, kontraktsunderlag och förmedling är exempel på hjälp som kommunen kan ge. Målet är att skapa 20 bostäder på detta sätt.

Svenljunga köper in villor: Svenljunga kommun har tagit beslut om att köpa in fem villor som de kan hyra ut till stora familjer. Om ett hus blir ledigt, kan det kommunala bostadsbolaget sälja det igen.

Svedala skapade bosättningsgrupp: En speciell bosättningsgrupp har inrättats – den består av representanter från Svedalahem, socialtjänsten, vård och omsorg, samt flyktingmottagningen. Gruppen hjälper till med byten mellan boende och samverkansformen möjliggör även att tjänstemännen ofta i god tid vet när en lägenhet kommer att bli ledig.

Tranemo förbättrade kommunikationer: Tranemo kommun har haft outhyrda bostäder utanför centralorten, men brist på kommunikation gjorde att vissa nyanlända tvingades tacka nej till bostäderna. I ett projekt har man nu dels renoverat upp lägenheter och även satt in en extra buss som bekostas av projektet. Därmed har fler nappat på att flytta till vissa områden.

Östersund ändrade ägardirektiv: Östersund har ändrat i ägardirektivet till det kommunala bostadsbolaget så att numera går tio procent av det bostadsbestånd som blir ledigt till socialt bostadsbehov.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.