Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Boverket ger ris åt hyressystemet

Publicerad: 18 november 2013, 12:22

Bruksvärdessystemet innebär att bostäderna utnyttjas ineffektivt. Systemet skapar en välfärdsförlust på 10 miljarder kronor per år. Det har också skapat ett underskott på 40 000 hyreslägenheter.


Det kommer Boverket fram till i en rapport som presenterades den 13 november.

– Den bästa rapport som har kommit från Boverket sedan det bildades 1988, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef och ansvarig för frågor kring bostadspolitik på Sveriges Byggindustrier.

Han tror dock inte att det svenska hyressystemet kommer att förändras före valet.

Bruksvärdessystemet håller bostadsbyggandet nere. Det medför också att människor överkonsumerar boende, till exempel kan de bo kvar i stora lägenheter även när barnen har flyttat ut.

Rapportförfattarna ifrågasätter det vanliga talet om bostadsbrist eftersom det reglerade systemet leder till ett efterfrågeöverskott. Men enligt deras uppskattning fattas det 40 000 hyreslägenheter, bristen är koncentrerad till Stockholm och i viss mån till Göteborg.

I rapporten heter det: ”Bruksvärdessystemet orsakar därmed en betydande del av det som brukar av det som allmänt brukar uppfattas som den akuta bostadsbristen.”

Bland förlorarna finns ungdomar och invandrare, konstaterar Boverket.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.