Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Boverket: ”Vi måste bygga fler bostäder”

Publicerad: 28 februari 2018, 12:35

Bostadsbyggandet planade ut under senare halvan av 2017. Det visar ny statistik från Boverket. Om Sverige ska klara av bostadsförsörjningen som måste bostadsbyggandet öka.


Enligt Boverkets tidigare prognos så kommer det att behövas 600 000 nya bostäder fram till 2025. Den prognosen ligger fast. Befolkningen ökar och därmed behoven av bostäder.

– De flesta av de här bostäderna behövs ganska snabbt. Vi har haft en kraftig befolkningsökning på senare år. De senaste två åren har vi blivit 270 000 fler. Många kommuner står inför helt nya utmaningar. Vi får drygt hundra tusen invånare varje år och det ställer krav på bostadsbyggandet, säger Ulrika Hägred, expert på Boverket.

Enligt Boverket behöver det byggas cirka 80 000 bostäder per år.

Osäkert om prognosen står sig

Det som byggdes 2017, 53 500 färdigställda bostäder och 67 750 påbörjade bostäder, räcker inte.

– Prognosen för 2018 ligger på 63 000 bostäder, men vi skulle behöva bygga minst 70 000, säger Ulrika Hägred.

Och frågan är om prognosen för 2018 står sig. Sedan i höstas har det varit osäkert på bostadsmarknaden och antalet byggstarter minskade i tredje kvartalet förra året, främst bland större kommuner utanför storstadsregionerna. Men trots den osäkra marknaden, där skuldkvotsbromsen enligt Boverket kan ha påverkat förändringarna på marknaden och medverkat till ett prisfall på bostäder hösten 2017. Men efter en lång och kraftig uppgång, i Göteborg var prisökningen nästan 90 procent på fem år och i Stockholm och Malmö cirka 65 procent samma period, så sker förändringarna i en i övrigt stark ekonomi vilket också gör utvecklingen svår att bedöma, enligt Hans-Åke Palmgren bostadsanalytiker på Boverket.

– Det är också en sammansatt bild som drar åt olika håll i olika delar av landet, säger Hans-Åke Palmgren.

Ökat intresse för statliga bostadsstöd

En förutsättning för att hålla bostadsbyggandet uppe som Boverket håller fram är dock att kommuner och bostadsutvecklare riktar in sig på hushåll med lägre inkomster. På en fråga om kommuner och byggherrar har felbedömt marknaden är svaret jakande.

– Det förefaller vara så. Både kommuner och byggherrar har riktat in sig på en för smal nisch, säger Hans-Åke Palmgren.

Boverket nämner en rad verktyg för att hålla bostadsbyggande uppe. Det är kreditgarantier för lån till bostadsbyggande, investeringsstöd till hyresbostäder och studentbostäder och investeringsstöd till bostäder för äldre.

– Vi har sett ett markant ökat intresse för bland annat statliga kreditgarantier. 50 nya avtal tecknades förra året. Det kan kanske bero på att det är svårare att få lån, säger Ulrika Hägred.

Även för investeringsstöd till hyresbostäder och studentbostäder och investeringsstöd till bostäder för äldre har antalet ansökningar ökat. Hittills har10 400 bostäder har kommit till med investeringsstöd till hyresbostäder och studentbostäder och förra året kom det in 440 ansökningar. Cirka 4 000 bostäder för äldre har byggts med investeringsstöd och det är ett stort söktryck till det stödet, enligt Ulrika Hägred.

Osäker prognos

I april kommer Boverket med en ny prognos. Om det är realistiskt att bostadsbyggandet kommer att öka med cirka 10 procent i år som tidigare förutspåtts är osäkert.

– Förra prognosen lades mitt under att marknaden började bromsa. Indikativt ser vi en inbromsning nu, säger Hans-Åke Palmgren.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.