Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Byggare slimmar massproduktion av bostäder

Publicerad: 14 december 2015, 13:41

Visionbild av Stcokholmshusen.

Lindbäcks, Einar Mattson, NCC och Skanska tecknar nu värdefulla avtal med Stockholms tre allmännyttiga bostadsbolag. De ska utveckla bostadskonceptet ”Stockholmshusen”.


Stockholmshusen är ett bostadskoncept för att bygga hyresrätter till en lägre kostnad än i dag. Fyra entreprenörer har valts ut av allmännyttiga Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder i en gemensam upphandling. De som får teckna ramavtalen är Lindbäcks Bygg, Einar Mattsson, NCC och Skanska.

Målet är att inom fem år bygga 5000 hyresrätter totalt.

– Lindbäcks är en av fyra entreprenörer som tecknat ett avtal där vi får förtroendet att bygga 15-25 % av hyresrätterna, vilket innebär produktion av upp till 1200 lägenheter fram till 2020, säger Wilhelm Risberg, vice vd och marknadschef för Lindbäcks Bygg.

I januari 2016 påbörjar de fyra entreprenörerna arbetet för att utveckla lägenheterna.

– Vi är glada att kunna teckna avtal med fyra erfarna entreprenörer som tillsammans med oss kan utveckla en innovativ och effektiv byggprocess som kortar ledtider och ökar bostadsbyggnadstakten, säger Mikael Källqvist, ordförande i styrgruppen för Stockholmshus.

Byggstart ska ske 2017 av ungefär 500 lägenheter främst i olika Stockholmsförorter. Även NCC är nöjda över att få ingå i arbetet.

– Vi kan anpassa våra tekniska plattformar till Stockholms höga krav på arkitektur och miljö och ser verkligen fram emot att bidra till att fler hyresrätter kan byggas, säger Charlotte Thelm, avdelningschef Bostad Stockholm på NCC Construction Sweden.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.