Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

BYGGBAROMETERN: Bostadsbyggandet fortsätter öka

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:42


AV PER HINDERSSON

Alla prognoser pekar just nu mot en fortsatt ökning av bostadsbyggandet. Och Byggindustrins Byggbarometer ligger helt i linje med detta. Under januari byggstartade bostadsprojekt till ett värde av 2,6 miljarder kronor. Det innebär en ökning på 8 procent jämfört med december och nivån ligger 50 procent över igångsättningsvolymen för januari 2004.

Tittar man på den ackumulerade igångsättningen för de senaste sex månaderna så byggstartade bostadsprojekt för 15,2 miljarder kronor - en ökning med 44 procent jämfört med samma period 2004. Och den uppåtgående trenden lär fortsätta på bred geografisk front under året. Bostadsbyggandet i Göteborg ser visserligen svagt ut för 2005, men hettar till 2006.
Starka bostadsmarknader 2005 blir (enligt BIs regionala prognoser) Malmö, Stockholm, Uppsala, Södermanland, Örebro, Halland och Helsingborg.

Tecknen på en återhämtning av det privata och offentliga husbyggandet blir också starkare, även om det inte rör sig om några dramatiska förändringar. Under januari startade projekt till ett värde av 1,4 miljarder kronor, vilket är 13 procent högre än ett år tidigare. Backar man bandet sex månader så har det startat husprojekt för 8,3 miljarder kronor. Det är 4 procent bättre än för samma period 2003/04.

Anläggningsbyggandet är säsongsmässigt svalt för tillfället, men nedgången är faktiskt större nu än för ett år sedan. I januari byggstartade projekt för 928 Mkr, vilket är 22 procent lägre än för samma period i fjol.

Anläggningsbyggandet och i viss mån industribyggandet drar ner det totala utfallet. Men sammantaget, tack vare det starka bostadsbyggandet, ser marknaden stark ut. Under januari byggstartade projekt för 5,4 miljarder kronor (4,7). Under perioden augusti till januari startade projekt till ett värde av 35,4 miljarder kronor. Det är 13 procent högre än under motsvarande period i fjol.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.