Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Byggföretagen: ”Symptomatiskt att regeringen faller på bostadsfrågan”

Publicerad: 21 juni 2021, 13:59

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen. Foto: Byggföretagen

Byggföretagen, som anser att en friare hyressättning på bostadsmarknaden är nödvändig, tycker att det är symptomatiskt att regeringen faller just på den frågan. Det är en fundamental samhällsfråga, enligt Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen.

Ämnen i artikeln:

bostadsmarknadPolitikbostadsutvecklinghyreslägenheter

NML

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Byggföretagen står bakom förslaget med fri hyressättning i nyproduktion och på sikt vill man ha avtalsfrihet i hela det befintliga beståndet. I rapporten Friare hyressättning – ett nytt system för hyressättning löser bostadskrisen från 2020 lyfter man också fram prissättningen av hyresbostadsbeståndet som ett av huvudproblemen på svensk bostadsmarknad. Då avser man i inte i första hand prissättningen av nyproduktionen, utan hyresutvecklingen i stora delar av beståndet. När prisskillnaden mellan hyror i nyproduktion och hyrorna för likvärdiga bostäder i beståndet blir allt för stora, skapas inlåsningseffekter, som leder till stillastående marknader och allt större svårigheter att bygga nytt i tillräckligt stora volymer, trots en i grunden stark efterfrågan, skriver Byggföretagen i rapporten.

Fortsätt läsa –

starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till allt digitalt innehåll
Byggindustrin Insikt - affärsnytta & fördjupning i din inkorg varje vecka
Vårt exklusiva magasin

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 2 995 kr/år (ex. moms) får du tillgång till allt vårt digitala innehåll, vår omvärldsbevakning och vårt magasin. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har då möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev