Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Byggkran fick monteras ner efter akut rasrisk

Publicerad: 17 februari 2020, 08:15

En byggkran har akut fått monteras ner i Stockholm City på måndagsmorgonen efter att en vattenläcka orsakat rasrisk.


Det var på söndagskvällen som en vattenledning på Norrlandsgatan sprang läck i centrala Stockholm. Vattnet har gjort att en byggkran som står monterad i kvarteret riskerar att rasa då markens bärighet blivit försvagad – varpå byggkranen akut fått monteras ner.

Byggindustrin var på plats vid räddningsinsatsen vid klockan 07.30 på måndagsmorgonen när räddningsinsatsen var i full gång.

– Det är en 200-ledningen som brustit och det sprutar rätt friskt vilket gör att det finns viss rasrisk. Men nu har vi fått ner bommen och då har den minskat väsentligt, säger infobefäl Christer Wahlström vid Storstockholms brandförsvar.

Vattnet fick fortsätta rinna

Vattnet har fått fortsätta rinna för att inte riskera att marken som kranen står på försvagas ytterligare.

– Man fortsättet att hålla läckan igång för att hålla trycket uppe, säger Christer Wahlström.

Kranen är en 100 ton tung pjäs med en höjd på 58 meter. Den vågräta bommen i topp mätte hela 60 meter i sin fulla längd. Ett ras skulle kunna få förödande konsekvenser för ett stort antal fastigheter i kvartett runt Norrlandsgatan, Smålandsgatan och Mäster Samuelsgatan.

– Det är därför som vi initialt spärrade av ett stort område, säger Christer Wahlström.

Ska öppna coworking

I fastigheten i korsningen Smålandsgatan och Norrlandsgatan genomför fastighetsägaren Hufvudstaden en totalrenovering. Nästa år ska det nya coworkingkonceptet Cecil, med 300 kontorsplatser, stå klart.

Det var under under söndagskvällen, vid klockan 21, som Hufvudstaden fick reda på vattenläckan.

– Därefter startade omgående arbetet för att hantera och minimera risker. Vi har arbetat hela natten med detta, säger Anders Nygren, affärsområdeschef Stockholm, på Hufvudstaden, till Fastighetsnytt.

Enligt prognoserna från Storstockholms brandförsvar ska insatsen vara avslutat vid klockan 11.30-12. Trafiken i City kommer att påverkas fram tills det att insatsen är avslutad. Byggindustrin har sökt Edins byggkranar som gör nedmonteringen på plats i Stockholm City.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.