söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Byggras på 70 procent i Stockholm: "Förutsättningarna för bostadsbyggande har sällan varit dystrare"

Publicerad: 14 juni 2023, 09:11

Stockholms läns landshövding Anna Kinberg Batra varnar för stora konsekvenser av pågående ras för bostadsbyggandet i länet.

Foto: Pressfoto, Länsstyrelsen

När bostadsbyggandet i Stockholm kollapsar kommer det med negativa kosekvenser för bostadsförsörjning och huvudstadens konkurrenskraft. Det varnar Länsstyrelsen för i sin årliga rapport om bostadsmarknaden, enligt ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

Anna Kinberg Batrabostadsbyggandebostadsutvecklingbostadspolitik

Johan Bahlenberg

johan.bahlenberg@bbm.bonnier.se


– Nu färdigställs bostäder som började byggas under de senaste åren. Konsekvenserna av kollapsen av bostadsbyggandet, som är i stil med 1990-talets nivåer, kommer vi se först om några år. Då kommer vi ha ett underskott på alla typer av bostäder, även nyproduktion, säger Stockholms läns landshövding Anna Kinberg Batra.

I rapporten konstateras att Stockholms län i många år har haft ett underskott på bostäder till en rimlig kostnad, samtidigt som det ändå funnits gott om nya dyra bostäder. Men nu minskar även nyproduktionen kraftigt. Länsstyrelsen bedömer att strax över 4 000 nya bostäder kommer att börja byggas i år, en minskning med 70 procent från drygt 14 000 påbörjade bostäder i fjol. Under 2024 bedöms nedgången dessutom fortsätta till cirka 3 000 påbörjade bostäder.'

Läs mer: Expertpanel: Så ska byggkrisen lösas

– Det kärva ekonomiska läget med höga räntor och inflation påverkar hushållsekonomin och med det möjligheten och viljan att investera i nya bostäder. Samtidigt är det tufft för hela byggbranschen, som innefattar en mängd olika yrkesgrupper och företag. Utöver höga byggkostnader innebär kollapsen av nybyggandet att jobben blir betydligt färre, vilket i förlängningen leder till varsel och konkurser. Förutsättningarna för bostadsbyggande har sällan varit dystrare, säger Anna Kinberg Batra.

Anna Kinberg Batra.

Foto: Pressfoto

För att klara länets demografiska bostadsbehov krävs enligt Länsstyrelsen att ungefär 600 nya bostäder färdigställs varje år per 1 000 nya invånare. De senaste åtta åren har detta tillskott landat på i snitt 500 bostäder per 1 000 nya invånare. Den kraftiga nedgången av nya bostäder som nu väntas kommer alltså innebära att bostadsförsörjningen blir ännu mer eftersatt, något som kommer bli kännbart för länet på flera sätt.

– Att människor har någonstans att bo är avgörande både för att de ska stanna kvar i länet och för att de ska flytta hit. Kan vår region inte erbjuda det tappar vi i konkurrenskraft gentemot övriga storstadsregioner i Europa och världen, säger Anna Kinberg Batra.

Läs mer: Efter krismötet – åtgärderna branschen vill se

Henrik Weston, utvecklingsledare på Länsstyrelsen Stockholm och en av författarna till rapporten, säger att nyproduktionen varit för likriktad.

– Vi har stirrat oss blinda på antalet bostäder, inte vilken typ av bostäder som länet behöver. Bostäderna som byggs är alldeles för dyra och alldeles för små, de bidrar inte till att lösa bostadsbehoven. Om företag inte kan rekrytera rätt kompetens till följd av bostadssituationen kan det leda till att de väljer att utveckla sin verksamhet på andra platser, säger han.

Foto: Johanna Åfreds

I rapporten lyfter Länsstyrelsen än en gång att kommunernas verktyg för bostadsförsörjning behöver ses över. Det gäller likväl bostadsförmedlingens kösystem, till exempel om lägenheter även bör förmedlas efter behov och inte bara kötid som är fallet i dag. Länsstyrelsen välkomnar vidare reformer som ökar tillgången till byggbar mark och förenklar byggreglerna, men anser att de inte ensamt löser behoven eftersom enbart nyproduktion inte är tillräcklig för att klara bostadsförsörjningen.

I det korta perspektivet behöver fokus riktas mot byggandet och mot alla som drabbas av konjunkturnedgången

– Situationen på bostadsmarknaden går att förbättra, men vi behöver hitta långsiktiga lösningar där även staten är med och har en tydlig roll. En sådan lösning är att sänka trösklarna till både det ägda och hyrda beståndet. Därutöver pekar det mesta mot att en modell med riktade bostäder behöver skapas. Det behövs eftersom det finns många personer som inte kan lösa sin bostadssituation på marknadens villkor. I det korta perspektivet behöver fokus riktas mot byggandet och mot alla som drabbas av konjunkturnedgången, säger Henrik Weston.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev