Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Cornelis och Ingrid valde kooperativ hyresrätt

Publicerad: 20 maj 2008, 07:19

Flera aktörer på bostadsmarknaden tror att kooperativt boende kommer att bli hyresrättens räddning nu när bidrag och subventioner har försvunnit. – För oss betyder hyresgästernas insatser en hel del för finansieringen, säger Annika Johansson på Familjebostäder.


Sedan den kooperativa upplåtelseformen återinfördes 2002 har endast ett tiotal fastigheter med kooperativ hyresrätt byggts i Sverige. En av dem är bogemenskapen Sjöfarten i Hammarby sjöstad. Familjebostäder förvaltar de 46 lägenheterna som precis blivit inflyttningsklara.

– Vi bodde i en hyresrätt på Kungsholmen innan. När den ombildades till bostadsrätt köpte vi den men insåg att vi inte hade råd att bo kvar. Att flytta till kooperativ hyresrätt blev en bra lösning, säger Ingrid Wermelin de Lange som bor tillsammans med maken Cornelis de Lange.

Just detta boende tillåter bara hyresgäster över 40 år och är en så kallad bogemenskap där det finns stora gemensamma ytor och chans att laga och äta mat tillsammans. Få kooperativa hyresrättsföreningar har dock så många gemensamma aktiviteter som Sjöfarten utan nöjer sig med att ha en styrelse som fungerar ungefär som den i en bostadsrättsförening.

– Det är som en blandning mellan hyres- och bostadsrätt. Det krävs en insats som man får tillbaka när man flyttar. Det som är bra är att det inte blir någon spekulation på bostäderna, säger Ingrid Wermelin de Lange som tillsammans med sin man betalade 240 000 kronor i insats och har en månadshyra på cirka 9600 kronor för trerummaren (73 kvadratmeter) samt en del (11 kvadratmeter) av de gemensamma lokalerna.

Enligt Ylva Sandström på Sabo har nästan samtliga kooperativa hyresrätter i Sverige byggts i allmännyttans regi de senaste åren. De flesta ligger utanför de tre storstäderna.

– Det har varit andra villkor i storstäderna. Det har varit mycket lättare att bygga bostadsrätter i tillväxtområdena, säger hon.

Intresset för den kooperativa boendeformen har länge varit svalt från både boendes och byggherrarnas sida. Men sedan cirka två år tillbaka tycker Ylva Sandström sig se en svängning.

– Det är till stor del äldre som sålt sina villor som blivit intresserade. Upplåtelseformen har varit okänd men nu ser vi att det har byggts ett tiotal kooperativa hyresrätter av våra medlemsföretag och att vi har fem-sex byggbeslut på gång.

Familjebostäder har under våren bidragit till att även Stockholms allmännytta fått sitt första kooperativa boende i och med bogemenskapen Sjöfarten. I verksamhetsmålet för 2008 ingår att starta ett till.

– I Stockholm kan vi fortfarande hyra ut nyproduktion även om det är höga hyror. Men det har blivit svårare att bygga hyresrätter och då betyder hyresgästernas insatser en hel del finansieringsmässigt. Även förvaltningen blir lättare för oss eftersom föreningen tar på sig hyresadministration och skötsel av gemensamma ytor inom- och utomhus, säger Annika Johansson på Familjebostäder.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.