Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

De spår kärvare tider för småhusbyggare

Publicerad: 25 januari 2016, 11:34

Magnus Johansson, Magnus Klein och Jens Linderoth på Industrifakta.

Foto: Industrifakta

Industrifakta spår kärvare tider för småhusbyggarna där småhus blir en allt mindre del av den totala bostadsproduktionen. En av orsakerna är den pågående urbaniseringen.


Ämnen i artikeln:

byggkonjunkturTMFIndustrifaktasmåhus

Analysföretaget Industrifakta tror att småhusbyggandet ska plana ut inom de närmaste 1-2 åren på en nivå runt 10 000 småhus per år. Samtidigt tror Industrifakta att nyproduktionen av flerbostadshus ska fortsätta öka.

– Vi ser flera faktorer och drivkrafter som på kort, men också längre sikt minskar småhusbyggandets andel av den totala bostadsproduktionen, säger Jens Linderoth på Industrifakta.

De kortsiktiga faktorer som Jens Linderoth syftar på är bland annat att de ekonomiska förutsättningarna för att köpa bostad kan försämras genom politiska åtstramningsåtgärder och högre räntor.

De långsiktiga strukturella förändringarna är kopplade till urbaniseringstrenden. Inflyttningen till storstäder är stor. Allt fler vill bo centralt och i tätort. Samtidigt kommer kommunerna att prioritera flerbostadshus i detaljplanerna eftersom den högre exploateringsgraden ger dem större möjlighet att klara bostadsförsörjningen.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.