Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

De vill skapa tajta ungdomsbostäder

Publicerad: 30 november 2012, 09:32

Det är dags att börja pressa bostädernas ytor – och därmed boendekostnaderna – på allvar. Det menar Kristoffer Roxbergh och Margaretha Nilsson från White arkitekter som jobbat med flera ytsnåla, billiga bostadsprojekt, mer eller mindre riktade mot en yngre målgrupp.


Arkitekterna Kristoffer Roxbergh och Margaretha Nilsson på White arkitekter har engagerat sig i smarta och ytsnåla ungdomslägenheter. På seminariet Ungas boende arrangerat av Seminar design group, för ett par veckor sedan presenterade de några konkreta exempel.

– Förutsättningarna har ändrats. Vi lever på ett annat sätt i dag jämfört med 80-talet. Arbetsplatserna krymper, liksom studieplatserna. Nu är det dags för bostäderna, säger Kristoffer Roxbergh.

När det gäller fysisk tillgänglighet ligger Sverige i Europatopp. Den genomsnittliga boendeytan per person i Sverige är knappt 45 kvadratmeter (Boverket, 2009) – endast danskar och luxemburgare har mer spatiösa bostadsutrymmen.

Men smakar det kostar det. Sverige och Danmark ligger också i topp vad det gäller boendekostnad som andel av utgifter, cirka 27 procent (Boverket, 2009). När det gäller social tillgänglighet så finns ingen jämförande europeisk statistik, men de flesta torde vara överens om att tillgängligheten till bostad är ytterst begränsad i större svenska städer om man inte har kapital till insats. Ungdomar bor hemma hos sina föräldrar eller hankar sig fram på andrahandsmarknader och dessa ”ungdomar” blir hela tiden allt äldre.

I fjol bodde 22 procent av svenskarna i åldersgruppen 20–27 år fortfarande hemma hos sina föräldrar. År 1997 var andelen 15 procent.

– Självklart ska vi ha välfärd och livskvalitet, men är dessa värden verkligen beroende av den stora bostadsytan? Faktum är att ytterst få unga människor som saknar backning från föräldrar har råd att skaffa en egen bostad, säger Kristoffer Roxbergh.

– Jag tycker i grund och botten det handlar om en vilja till valmöjlighet. En del vill ha lyx och är beredda att betala för det. Andra vill bo enkelt och frigöra pengar till annat, exempelvis resor.

Här är några exempel på smarta och ytsnåla ungdomslägenheter som White arkitekter har varit engagerade i den senaste tiden.• Göteborg. 450 lägenheter åt Stigberget fastighetsutveckling på Friggagatan alldeles intill Centralstationen, där 70 procent utgörs av ettor på 33 kvadratmeter.

– Det är en enkel planlösning och vi har använt loftgång mot den gemensamma gården eftersom det blir många lägenheter per trapphus. Bullerkraven gör att sovrummen placeras mot loftet, säger Kristoffer Roxbergh.

Hyran ligger på 5 500 kronor i månaden, vilket gör den ekonomiskt tillgänglig för en arbetande ungdom eller två studenter. Projektet genomfördes 2010/11. Det handlar om reguljära hyresrätter.

• Göteborg. White teamade ihop med Lindbäcks bygg i tävlingen ”Framtidens studentboende” som arrangerades av SGS. Det främsta tävlingskriteriet var låg hyra.

– Vi hade tre huvudingredienser i vårt recept: Vi utgick från prefabricerade volymelement. Tack vare detaljstudier vågade vi krympa enheterna till 21,5 kvadratmeter och slutligen lade vi en hel del tankemöda på hur vi skulle sätta ihop modulerna, säger Margaretha Nilsson.

– Det är ett rätt litet kvarter, men vi får ändå in 180 lägenheter där vi använder 14-spännare och lägger sociala, platsbyggda ”hubbar” högst upp i huset. Projektet befinner sig i detaljplanearbetet, så det är på banan i alla fall, säger Margaretha Nilsson.

Hyrorna och ytorna är anmärkningsvärda: Ettorna på 21,5 kvadrat kommer att gå för 3670 kronor i månaden, enligt dagens hyresnivå.

• Stockholm. Här är White med i ett tidigt skede och KTH och Stockholms universitet har nyligen begärt planbesked. Det handlar om gästforskarbostäder på 19,5 kvadratmeter plus 4 kvadratmeter gemensamhetsyta per lägenhet (samvaro, kök).

– Här har vi landat i hotellstandard vilket betyder högre utrymningskrav, men i gengäld behöver inte alla lägenheterna vara tillgänglighetsanpassade. Jag tror vi får se en sidotrend med ett ökat antal ”lägenhetshotell” framöver, säger Kristoffer Roxbergh.

• Uppsala, kvarteret Betongplattan. Här rör det sig om 110 lägenheter åt Uppsalahem där merparten, 65 procent, är mindre än 42 kvadratmeter. White var med från början ihop med Uppsalahem och anlitades senare av totalentreprenören Peab. Projektet är i full gång och ska vara inflyttningsklart i mitten av nästa år.

– Det är reguljära hyresrätter med en hyra för en etta på 27,5 kvadratmeter på 5 300 kronor i månaden, vilket ger fastighetsägaren en intäkt på hela 2 300 kronor per kvadratmeter och år. Vi uppfyller alla krav och har med hjälp av smarta mått fått flexibilitet och effektivitet. Det handlar rätt mycket om att våga pressa ytorna, säger Margaretha Nilsson.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.