Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Den hemliga bostadsfabriken

Publicerad: 24 augusti 2011, 12:49

Det är fortfarande mycket hysch-hysch. Veidekke ska genomföra sitt eget industrialiseringsrecept för att kapa kostnader, möjliggöra ekonomiskt sunda förutsättningar för att bygga hyresrätter och samtidigt lansera en spännande arkitektur. Arbetsnamnet är Veidekke Max och en viktig strategisk beståndsdel i satsningen är bolagets fabrik, V-Prefab, i Västerås.


Mitt i staden, några hundra meter från centralstationen och i direkt anslutning till Storgatan och de centrala köpstråken i Västerås, ligger Veidekkes fabrik, V-Prefab.


Fabriken är en av huvudingredienserna när Veidekke ska kapa kostnader i sin bostadsproduktion med sitt eget slimningskoncept Veidekke Max.


Redan i dag gjuts trappor, väggar, prefabstommar och tanken är att fabriken ska vara så pass flexibel i sina produktionslinjer att alla nyckelprodukter ska kunna produceras härifrån.


– För ett år sedan var vi fyra kollektivanställda. I dag har vi 18 gubbar, samtliga anslutna till IF Metall, och tror på en dubblering inom den närmaste treårsperioden, säger fabrikschefen Patrik Eriksson.


Produktionsytan är 5 000 kvadratmeter, men den kan mycket väl komma att utökas med ytterligare 6 000 kvadratmeter. Vägg i vägg med den befintliga produktionsytan ligger ytterligare en fabrikshall som i dag står outnyttjad.


Läget är speciellt. Kopparlunden är det anrika gamla k-märkta Asea-landet mitt i staden. Och fabriken, som tillhörde metallverket, är unik med sin höjd på tio meter, som kan förlängas ytterligare fyra meter, om man utnyttjar befintliga schakt under fabriksgolvet.


Det gör att V-Prefab kan gjuta pelare nästan obegränsat. Lyfkapaciteten är heller inte dålig: traverserna har bärkraft på 40 ton, mot normala 15-20 ton.
Logistiskt är det också smidigt, trots det centrala läget. Lastbilarna har genomfartsled rakt genom fabriken och E18 ligger en korsning bort.


Historien började med att Veidekke köpte Pål & Grund 2007, en liten påltillverkare i Västerås.


Tanken med en egen fabrik var egentligen att förstärka anläggningsverksamheten inom Veidekke Entreprenad Öst. Sommaren 2008 tillträdde Patrik Eriksson som fabrikschef. Då gick verksamheten på sparlåga. Produktionen var begränsad till att gjuta pålar och bemanningen bestod av en arbetsledare och två kollektivanställda.


– Ambitionen var att producera åt både Anläggning Öst och åt Bygg Stockholm. Vi fortsatte producera betongpålar, började också producera väggelement och förstärkte bemanningen i takt med att volymen ökade, säger Patrik Eriksson.


Men sedan blev det tvärnit på marknaden i och med finanskrisen i slutet av året. V-Prefab, som verksamheten nu var omdöpt till, hittade dock ett rejält halmstrå. Man räknade, kalkylerade och lämnade in anbud till Norra Länken, NL 62, om leveranser av vägbarriärer till hela megapaketet. Det gick hem och blev ett kontrakt värt 76 miljoner kronor.


– Kontraktet har gett trygghet och inneburit en rullande motor för hela verksamheten. Den sista barriären levereras till uppställningsplatsen i Nibble hösten 2013, säger Patrik Eriksson.


Veidekkes norska moderverksamhet har erfarenhet från att driva egna fabriker. Man har bland annat en större anläggning i Stavanger, Block Berge Bygg. Patrik Eriksson har varit på besök ett antal gånger och norrmannen som byggde upp verksamheten i Stavanger har varit med i styrgruppen till V-Prefab.


– I slutet av 2008 när marknaden stod still passade vi på att bygga om Västerås-fabriken och våra tre arbetare var uppe i Stavanger och jobbade. Jag åkte också dit för att dra nytta av deras lärdomar, bland när det gäller kvalitetsstyrning, säger Patrik Eriksson.


Sedan januari 2010 sorterar fabriken under Veidekke Bygg.


V-Prefab ska fortfarande leverera internt till både bygg- och anläggningssidan och serva externa kunder, men framför allt är den strategiska tanken att utnyttja fabriken i Veidekkes leansatsning, Veidekke Max.


Bim, VDC (virtual design and construction), och ICE (integrated concurrent engineering), är hörnstenar i satsningen på Veidekke Max och prefabfabriken ska fungera som garant och gruppen har försäkrat sig om att alla kritiska komponenter kan tillverkas på fabriken om det mot förmodan skulle behövas. Grundtanken är dock att utveckla långsiktiga partnerskap med de viktigaste leverantörsleden.


– Exakt vart vi landar är för tidigt att säga, men vi räknar med att fabriken kommer att producera åt Veidekke Max och vi tror att det kommer att innebära ytterligare ett tjugotal jobb på anläggningen, säger Mikael Lidström, regionchef på Veidekke Entreprenad, region Bygg Stockholm.


– Fabriken ska vara flexibel och vi ska kunna ändra produktionslinjerna snabbt. Allt är fortfarande en smula hemligt, men vi har gjort en rejäl genomlysning; budgeterat, kalkylerat, utfört diverse olika provgjutningar. Sedan får vi se exakt vilka volymer det kommer att röra sig om, vad vi tillverkar här och vad vi köper in.


Materialflödena påverkas snabbt av konjunkturläge. I dag står byggare, åtminstone i Mälardalen, på kö för att köpa stommar.


– Stommen i ett hus svarar i snitt för en femtedel av den totala produktionskostnaden. Men vi ska kunna tillverka allting. För vissa produkter finns det kapacitet och utbud. Inom andra segment uppstår akuta bristsituationer, säger Mikael Lidström.


Fabriken har gjutit en del stommar, men hittills har produktionen enbart riktats internt. Å andra sidan ger möjligheten till korta stomleveranser en klar konkurrensfördel även vid externa entreprenader.


Ett rullande produktionssegment för internt bruk är trappor. Här har Veidekke valt en standardiserad trapplösning för den egna bostadsproduktionen.


Veidekke Bygg Stockholm omsätter ungefär 1,2 miljarder kronor, där ungefär 20 procent utgörs av interna entreprenader och 80 procent av externa entreprenader. Fördelningen mellan bostäder och lokaler är ungefär 50/50.


– I våras köpte vi holländska Bouwfonds 50-procentiga innehav i vårt tidigare samägda bolag Bouwfonds Veidekke. Affären betyder bland annat ett tillskott av 800 byggrätter i Stockholm. Totalt har vi nu 5 500 byggrätter i Sverige och rimligtvis betyder det också ett stabilt inflöde av uppdrag till vår fabrik, säger Mikael Lidström.

FAKTA:

Ambitionerna med Veidekke Max är att:
• Skapa en byggmodell som gör det ekonomiskt lönsamt att bygga hyresrätter utan statsbidrag.
• Utgå från ett plattformstänkande med standardisering både vad gäller arbetssätt och metodval.
• Se till att detta leder till en mer vågad och spännande arkitektur.
• Standarden på ytskikt ska ligga på en högre nivå än normalt.

FABRIKSFAKTA:

Ort: Västerås
Fabriken: Byggd av Byggpaul 1946 åt Asea för montering av större generatorer för vattenkraft
Fabrikschef: Patrik Eriksson
Beräknad årsproduktion pålar: 75 000 löpmeter
Beräknad årsproduktion betongelement: 25 000 kvadratmeter
Lagerkapacitet inomhus: 15 000 lm pålar

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.