Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Derome bygger hyresrätter med passivhusstandard

Publicerad: 9 december 2008, 12:31

Första spadtaget för ett nytt hyreshusområde i Halmstad är taget. Hyresrätterna byggs med passivhusteknik med tanke på kommande krav på energieffektivisering inom byggsektorn.


Fastighetsnämnden i Halmstad har fått i uppdrag att genomföra energibesparingar som motsvarar 15 procent av den totala energikonsumtionen i kommunens fastigheter. Några uttalade generella regler eller krav när det gäller nyproduktion finns inte i dag men man kommer att lägga större vikt vid detta framöver.

– I en markanvisningstävling som vi går ut med för ett större exploateringsområde, förhoppningsvis nästa år, kommer ett av kriterierna vara att man skall bygga lågenergihus, säger Carl Gustaf Nilsson, ordförande i Halmstad kommuns fastighetsnämnd i ett pressmeddelande.

Det är första gången som Derome bygger hyresrätter i lågenergihus, men Peter Mossbrant, VD för Deromes husproducerande enheter är övertygad om att det kommer bli fler.

– Vi har flera projekt på gång där vi kommer att bygga lågenergihusområden med bostads- och äganderätter. Lyckas regeringen med att få till ett åtgärdsprogram som gör det lönsamt att bygga hyresrätter igen så finns det inget som talar emot att vi kommer att bygga dem med passivhusteknik, säger han i ett pressmeddelande.

Enligt Peter Mossbrant behöver det inte bli dyrare att bygga hyresrätter i än att bygga traditionellt, åtminstone inte på längre sikt.
– En långsiktig driftskalkyl visar att det är mer lönsamt att satsa på lågenergihus,

Det finns en efterfrågan på hyresrätter i Halmstad kommun. Att använda sig av en byggteknik som säkerställer låga underhålls- och energikostnader är ett sätt att kunna bygga hyresrätter där hyran är i nivå med vad marknaden kan betala.

Totalt ska 25 lägenheter byggas i Kvibille och de första 8 kommer att stå färdiga för inflyttning sommaren 2009. Husen är utformade som radhuslängor i ett plan med trästomme och träfasader.

Samtliga bostadshus byggs med passivhusteknik och har 36 centimeter isolering i väggar (U-värde 0,115) och 50 cm på vinden. Grunden är utformad med 300 millimeter cellplast under plattan. Fönstren har ett U-värde på 0,9.

Värmesystemet består endast av ett återvinnande ventilationsaggregat. I detta finns ett litet värmebatteri för att säkerställa tilluftstemperaturen och för att ge ett litet tillskott kalla dagar. En handdukstork på toaletten finns också. Varmvatten produceras via solfångare som klarar ca 50 % av årsenergibehovet för varmvatten, en elpatron täcker vid behov. Hyrorna för bostäderna i Kvibille kommer att ligga i nivå med annan nybyggnation.

Energiberäkningar visar att energianvändningen för bostäderna i Kvibille kommer att ligga på ca 40 kWh/m2 och år, inkluderat värme, varmvatten och fastighetsel. Omräknat på en lägenhet på 65 kvm motsvarar det cirka 2 600 kiloWatttimmar/år eller drygt 200 kronor/månad för värme och varmvatten. Dagens lagkrav innebär en max energiförbrukning på 110 kWh/m2 och år. Nya, tuffare energikrav väntas framöver.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.