Bostäder
Det går uppåt för studentbostäderna
Publicerad: 23 augusti 2017, 15:19
Bild 1/2
28 000 bostäder kan byggas på statlig mark som en följd av de statliga fastighetsbolagens markinventering. Nyheten presenterades av bostadsminister Peter Eriksson under dagen.
Ämnen i artikeln:
studentbostäderAkademiska HusKTHPeter ErikssonHelene Hellmark KnutssonbostadsmarknadforskningsrapporterBostadsminister Peter Eriksson räknar med att behov och utbud av studentbostäder kommer att vara i balans inom några år. Han och Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, presenterade nya siffror på en pressträff på KTH under onsdagseftermiddagen.
– Bristen på studentbostäder har varit ett jätteproblem ända sedan jag var student i Uppsala. Det brukar lösa sig för de flesta efter ett tag men en del får utstå orimligt mycket problem innan de hittat någonstans att bo, sade Peter Eriksson under presskonferensen.
Det statligt ägda Akademiska Hus fick i april 2015 i uppdrag att börja bygga och förvalta studentbostäder. I regeringens 22-punktsprogram från sommaren 2016 finns även målet att främja bostadsbyggandet på statlig mark. Under 2016 inventerade Akademiska Hus tillsammans med alla statliga fastighetsbolag hur mycket egen mark de har som passar för bostadsbyggande. Regeringens särskilda utredare, landshövdingen i Östergötland, fortsätter arbetet med att inventera vilken mark som är lämplig att avyttra.
Resultatet av allt detta menar regeringen är att det nu planeras för drygt 11 000 studentbostäder fram till 2021 på statlig mark. 6 400 av dem byggs av Akademiska Hus. Utöver det planeras för 10 000 studentbostäder åren 2021-2026 och Akademiska Hus kommer att stå för cirka hälften av dem. Ytterligare 7 000 vanliga bostäder kommer att kunna tilldelas mark av Akademiska Hus. Totalt blir antalet bostäder som skulle kunna byggas 28 000 stycken.
– Alla de stora universitetsorterna kommer att få ett väsentligt bidrag. Investeringsstöden är efterfrågade och i år får cirka tre tusen studentbostäder del av det, säger Peter Eriksson.
Akademiska Hus kommer i och med utvecklingen som pågår att bli en stor fastighetsförvaltare av inte bara universitetslokaler utan nu även studentbostäder, där de går från 260 stycken till över 10 000 inom en tioårsperiod.
– Vi bygger ut högskolan med 18 000 platser och att få fram studentbostäder är ett viktigt för att klara kompetensförsörjningen till samhällsviktiga områden, säger Helene Hellmark Knutsson.
Jacob Adamowicz, vice ordförande i Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) tyckte att regeringen presenterade positiva nyheter men att det finns många andra intressen som måste bevakas när det byggs.
– Vi trycker mycket på att det ska byggas med rimliga hyror. Studenter är heller inte en homogen grupp utan det behövs många olika typer av bostäder, ett exempel på de som har haft det svårt är studenter med barn.