Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Det har lossnat för byggen av tillfälliga modulhus

Publicerad: 30 april 2018, 04:16

Genomgångsbostäderna i Tantolunden på Södermalm i Stockholm planeras för nyanlända familjer.

Illustration: Stockholmshem

För bara drygt ett år sedan lade en dom en död hand över byggandet av tillfälliga modulhus. Men nu har det lossnat. – Vi har bygglov på 300 lägenheter och ännu fler på gång, säger Anna Mölgård, Stockholms stad.


För knappt två år sedan skrev Byggindustrin om hur landets kommuner lade byggandet av modulhus på is i väntan på tydligare juridiska besked. I Göteborg demonterades till och med 120 inflyttningsklara studentbo­städer efter en dom gällande tillfälliga bygglov i mark- och miljööverdomstolen.

Domen fick många kommuner i landet att tveka. Länsstyrelsen i Stockholm satte ett tillfälligt stopp för projekt som redan fått bygglov i Stockholms stad medan de utredde frågan ytterligare hösten 2016. Men nu meddelar både Stockholm och Göteborg att läget har förändrats.

– Alla bygglov har blivit överklagade men Stockholms stad har vunnit i alla instanser och innan årsskiftet ska cirka vara 300 lägenheter klara för inflyttning, säger Anna Mölgård, samordnare inom Stockholms stad för bostäder för nyanlända.

Anna Mölgård, samordnare inom Stockholms stad för bostäder för nyanlända.

Hittills är det främst parkeringsplatser som har nyttjats. Det handlar om tidsbegränsade bygglov på fem år med möjlighet till förlängning två perioder till, totalt 15 års nyttjande av marken. Projekt för ytterligare 300 lägenheter planeras men de har ännu inte vunnit laga kraft.

– De bostäder som byggs nu är ritade och anpassade för platsen. Bostäderna går till nyanlända som  fått uppehållstillstånd och en kommunplacering.

2018 ska Stockholms stad skaffa fram bostäder åt cirka 1900 nyanlända. För 2016 och 2017 har antalet legat på cirka 2800 personer om året. Lagändringen om tidsbegränsade bygglov som kom i maj 2017 har betytt attr Stockholms stad kunnat komma vidare med sina planer.

Ändringen i plan- och bygglagen gäller år 2017-2023 och mer fokus läggs i den på om platsen kan återställas efteråt och inte på om behovet av åtgärden räknas som tillfällig eller ej. Åtgärden måste också uppfylla någon eller några av de förutsättningar som gäller för permanent bygglov.

– Nu slipper vi pröva behovet, nu är det återställandet som är det intressanta, säger Sven Boberg, chefsjurist på stadsbyggnadskontoret i Göteborgs stad.

Sven Boberg, chefsjurist på stadsbyggnadskontoret i Göteborgs stad.

Han är förhoppningsfull, särskilt efter att mark- och miljödomstolen så sent som den 28 mars i år kommit med en ny dom. Det gäller det mycket långdragna ärendet om tillfälliga studentbostäder på Hisingen som mark- och miljööverdomstolen stoppade för tre år sedan. Det resulterade i att företaget Prime Living, som Byggindustrin skrev om då, monterade ner sina hundratalet färdigbyggda studentbostäder och att en rädsla för att bygga modulhus på platser med komplicerade markförhållanden spred sig över landet.

Men efter de nya bestämmelserna i PBL från 1 maj 2017 har frågan kunnat tas upp på nytt.

– Nu har mark- och miljödomstolen kunnat göra en prövning i ett nytt lagrum och fått fram en dom enligt de nya reglerna. Domstolen går nu på byggnadsnämndens linje och ger lov för samtliga byggnader på den aktuella platsen på Hisingen, men nu för nyanlända, säger Sven Boberg.

Kommer få betydelse

Han tror att domen kommer att få betydelse.

– Nu finns en tydlighet och kommunen välkomnar det, säger Sven Boberg.

Även Prime Livings vd Jan Severa är nöjd och skriver att:

– Det är bra att vi nu kan komma vidare och färdigställa projektet och vi ser fram emot att hjälpa kommunen med 410 nya lägenheter.

Domen från mark- och miljödomstolen den 28 mars 2018 har redan överklagats. Men för att den ska tas upp krävs prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.