onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

”Det som görs nu är kosmetika”

Publicerad: 5 november 2015, 12:26

Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier, är bekymrad över Regeringens bostadspolitik. Foto: Nomi Melin Lundgren

Det är fel att strypa hushållens förmåga att kunna köpa nya bostäder och att bara titta på enskilda åtgärder. Det krävs ett samlat grepp om bostadsmarknaden. Det säger Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier.

Ämnen i artikeln:

bostadsmarknadbostadsbyggandebostadsutvecklingbostadsbristbostadspolitikamorteringskrav

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier (BI), är bekymrad över Regeringens bostadspolitik som han anser är ryckig och ogenomtänkt. Flera av de åtgärder som är beslutade eller som diskuteras kommer att göra det omöjligt att leva upp till Regeringens ambition att bygga 250 000 nya bostäder fram till 2020.

– Man får sluta att komma med dessa kortsiktiga lösningar. Våra bostadsproducenter kan inte bygga under dessa villkor, säger Ola Månsson.

Oro från flera håll

Bostadsbrist och skenande bostadspriser i storstadsområdena har lett till stark oro från flera håll för en bostadsbubbla. Förra veckans besked från Riksbanken att låta räntan vara oförändrad på minus 0,36 ännu en tid, kanske ända fram till 2017, riskerar enligt Riksbankschef Stefan Ingves själv att förvärra situationen. Han konstaterar att bostadsmarknaden är i obalans och att hushållen lånar för mycket.

Läs också vad skatteprofessorn Sven-Olof Lodin tycker.

Riksbanken anser att det är nödvändigt att regering och riksdag vidtar åtgärder för att minska hushållens skulder, exempelvis genom skuldkvotstak, amorteringskrav, förändring av skattesystemet och av ränteavdragen.

Politikerna har redan enats om att införa amorteringskrav på nya bostadslån. Kravet skulle införas från och med augusti i år, men fick stark kritik när det presenterades i våras. Det ledde till att Finansinspektionen släppte kravet i väntan på en lagändring. Nu ifrågasätter bland andra kammarrätten i Jönköping och Konkurrensverket också den föreslagna lagändringen.

”Hade varit förödande”

Amorteringskravet så som det presenterades hade varit förödande anser Ola Månsson. Även beslut som ett minskat rot-avdrag och subventioner till hyres- och smålägenheter, är åtgärder som spär på osäkerheten på bostadsmarknaden och hämmar bostadsbyggandet, enligt Månsson.

– Jag förstår inte varför Regeringen inte lyssnar på våra synpunkter och erfarenheter på allvar när det är vi som ska producera. Vi är rustade, men vi kommer inte att klara att bygga 250 000 bostäder om man fortsätter med dessa åtstramningar på efterfrågesidan. Man måste komma till skott med en långsiktig bostadspolitik, säger Ola Månsson.

Han oroar sig även för en stundande avtalsrörelse där man talar om inflationsmål i stället för vad vi har råd med.

– Bostäder är det som ger välstånd, säger Ola Månsson.

Så ska skuldberget minska

Förslag som diskuteras för att få ner hushållens skuldsättning:

■ Amorteringskrav.
■ Skuldkvotstak.
■ Förändrade ränteavdrag.
■ Förändring av skattesystemet.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev